Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sanders před delegáty podpořil Clintonovou, stoupenci ho za to „vybučeli“

Autor: bru/ČTK - 
25. července 2016
20:52

Se svými stoupenci a s delegáty, kteří mu v primárkách dali hlas, se dnes ve Filadelfii setkal vermontský senátor Bernie Sanders. Politik, který nominační souboj prohrál s bývalou první dámou Hillary Clintonovou, označil při setkání republikánského kandidáta Donalda Trumpa za „demagoga“ a kandidaturu Clintonové výslovně podpořil.

Na Sandersovo stanovisko se čekalo s napětím, protože mnoho jeho příznivců se netajilo záměrem nominaci Clintonové na poslední chvíli zkomplikovat, ne-li zvrátit. Slova o její podpoře, která ze Sandersových úst zazněla, přijali někteří přítomní potleskem, jiní bučením. Vermontský politik je pronesl jen několik hodin před zahájením nominačního sjezdu Demokratické strany.

Odpor proti Clintonové mezi voliči demokratů zesílil po víkendovém skandálu se zveřejněním stranických e-mailů, které měly dokazovat, že vedení strany preferuje Clintonovou před Sandersem. Ten se ale za svou ještě nedávnou sokyni pevně postavil: „Země musí Hillary Clintonovou zvolit za prezidentku,“ řekl shromážděným.

Jak vybírají Američané svého prezidenta? Podívejte se na přehledné vysvětlení:

Video  Srozumitelně: Takhle Američané vybírají svého prezidenta.  - Tomáš Polák, Mária Rušinová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Své stoupence čtyřiasedmdesátiletý senátor opustit nehodlá. „Nepleťte se, zapsali jsme se do dějin,“ řekl Sanders. „Americký lid žádá jasný pokrokový program, který se vypořádá s třídou miliardářů,“ prohlásil politik, který se označuje za demokratického socialistu. Vyzval své stoupence, aby „neustali v boji za přeměnu americké společnosti“.

Volební kampaně v USA obrazem:

makmark ( 25. července 2016 23:10 )

no to víš, ty dědulo, že ti na to skočíme, celou dobu jsi diskutoval jenom s Clintonovou, bezzubě.. nic jsi proti ni záavžného nevytáhl a nyni vidí všichni proč. Byl jsi jen podplaceným sběračem hlasů s cílem je všechny předat a posílit Killary. A její snaha o likvidaci miliardářů? nebuďte už oba směšní, vždyť Killary kandiduje jen díky štědré podpoře amerických bankovních domů a ty patří komu? těm, co bohatnou na podpoře demokratů, až zase obří soukromá banka padne na nevýhodných investicích.. Donald si celou kampaň do nominace platil jen ze svého, až nyní - kdy získal ZA SVÉ (!) republikánskou nominaci - nyní čestně požádá o pomoc sponzory,

Zobrazit celou diskusi