Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Clintonová ignorovala vládní pravidla, tvrdí inspekce o e-mailové kauze

Autor: ČTK, mb - 
26. května 2016
10:24

Hillary Clintonová (68) porušila vládní pravidla, když jako někdejší šéfka americké diplomacie používala pro pracovní účely svůj soukromý e-mail. Dnes to oznámila inspekce ministerstva zahraničí. Případem se kvůli možnému neoprávněnému využívání soukromého e-mailu zabývá i Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Inspekce zjistila, že pokud by tehdejší ministryně a nynější kandidátka na demokratickou prezidentskou nominaci požádala na příslušném oddělení zabývajícím se elektronickou bezpečností o svolení používat soukromý e-mail, tak by ho nedostala. Zpráva také podkopává argumenty někdejší šéfky diplomacie, kterými hájí využívání soukromého poštovního serveru ve svém domě. Mimo jiné dříve uvedla, že to bylo údajně běžnou praxí a že žádné svolení nepotřebovala.

Ministerstvo zahraničí v reakci na zjištění kontroly dnes uvedlo, že představitelé úřadu o soukromém e-mailu Clintonové používaném pro pracovní účely sice věděli, neznali ale plný rozsah jeho nasazení. Mluvčí ministerstva Mark Toner řekl, že úřad již vyhověl řadě doporučení, která inspekce ve zprávě učinila.

E-mailová kauza se vleče s Clintonovou již několik měsíců, politička na dotazy novinářů ohledně svého selhání někdy reaguje značně podrážděně. „Jak jsem měla vymazat data z počítače? Jako hadříkem či co?!“ pokusila se Clintonová o odpověď americkým žurnalistům na dotaz, zda je pravda, že se chtěla vyhnout vyšetřování a vymazat data z počítače. Nakonec Clintonová zlostně vypěnila: „Nikdo o tom (e-mailové kauze) nemluví, jen vy!“ vykřikla na novináře a odešla.

Předpokládaný republikánský prezidentský kandidát Donald Trump (69) svou demokratickou soupeřku v komentáři k auditu kritizoval. „Je neuvěřitelně nečestná,“ prohlásil na její adresu s tím, že zjištění inspekce pro ni nejsou dobrá.

Clintonová podle vyšetřovatelů přes soukromý e-mail odeslala nebo přijala řadu tajných informací, přestože podle vládních nařízení podobnou poštu lze rozesílat jen přes bezpečnostně zajištěné kanály. Exministryně ale tvrdí, že její pošta žádná utajovaná data neobsahovala. V případu už byli vyslechnuti někteří její spolupracovníci, do případu je zapojena i FBI.

Samotná Clintonová se potýká s rostoucí popularitou demokratického kandidáta Bernieho Sanderse (74). Ten v poslední době vyhrál v několika státech a Clintonová má náskok jen díky tzv. superdelegátům, což jsou hlasy „zasloužilých“ členů strany, guvernérů apod. Předvolební debatu se Sandersem v klíčové Kalifornii dokonce odmítla, analytici to považují za důkaz její slábnoucí podpory mezi demokratickými voliči.

Hillary Clintonová je mezi obyčejnými demokratickými voliči natolik neoblíbená, že by podle průzkumů 40 procent demokratů raději volilo Donalda Trumpa, přestože je to republikán.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi