Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dvojčata žijí díky operaci přímo v děloze. Unikátní zákrok provedli v porodnici v pražském Podolí

Autor: Kristýna Beránková - 
20. července 2016
21:18

Zoe a Emily jsou dnes zdravá čiperná roční dvojčátka. V maminčině bříšku jim však hrozila smrt a zachránila je až unikátní operace v porodnici v pražském Podolí. Lékaři jim museli ještě v děloze oddělit placenty.

Holčičky trpěly takzvaným transfuzním syndromem jednovaječných dvojčat. Zoe si skrz společnou placentu brala krev od své sestřičky. Ona jí pak měla příliš mnoho, Emily byla zase dehydratovaná a neprospívala. „Bez lékařského zákroku končí tyto případy prakticky vždy potratem nebo předčasným porodem. Nedonošené děti s oběhovými problémy pak stejně umíraly,“ vysvětlil vedoucí specializovaného týmu docent Ladislav Krofta.

Operace spočívala v tom, že chirurg laserem přerušil společné cévy v placentě. Ústav pro péči o matku a dítě v Podolí je jediným zařízením v Česku, které zákrok provádí. Lékaři v Praze zachraňují kromě českých ještě nenarozené děti z Polska nebo Slovenska, odkud pocházejí právě i Zoe a Emily.

„Teprve čtvrtý gynekolog u nás na Slovensku nám poradil, kam se máme obrátit,“ vzpomíná Petra Doležalová. V povaze svých dcerek prý vidí rozdíly, které odpovídají jejich »chování« v děloze. „Zoe je dominantní, Emily je mírnější a klidnější,“ usmívá se maminka.

Video  Co vidí lékař v děloze, kde musí přerušit cévy v placentě.  - Ústav pro péči o matku a dítě
Video se připravuje ...

Co je to transfuzní syndrom?

Ohrožuje pouze jednovaječná dvojčata, která sdílí jednu placentu. Jeden plod přijímá příliš mnoho krve a plodové vody a oběhově kolabuje, druhý má krve naopak málo a strádá. Bez léčby či zákroku to končí v 90 procentech případů úmrtím obou dětí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi