Při kontrolním sonografickém vyšetření plodu lékaři odhalili u ještě nenarozeného dítěte vrozenou vadu. „U úplně zdravého srdíčka mají být tepny tak, že z pravé komory má odstupovat plicnice a z levé aorta. A tady je to opačně,“ oznámil MUDr. Viktor Tomek týden před porodem matce.

„Pakliže se děťátku nepomůže po narození, nedostane se okysličená krev do těla tak, jak by měla. V prvním týdnu věku dítěte bychom provedli operaci, které říkáme anatomická korekce, kdy to srdce uvedeme do toho správného tvaru,“ vysvětlil rodičům lékař. Po narození byl Richard přijat na Dětské kardiocentrum a náročná, sedmihodinová operace se uskutečnila sedmý den jeho života.

„U tohoto zákroku je nutné použít mimotělního oběhu, který nahrazuje funkci srdce a plic. Je to operace z technického hlediska náročná, ale může to tu vadu definitivně vyřešit,“ svěří rodičům profesor Tomáš Tláskal, který zákrok provádí. Malý Richard byl operovaný bez komplikací a velmi rychle se zotavil.

Srdeční vada, se kterou se malý Richard narodil, je vážným onemocněním, bez zákroku by záhy zemřel. „Bez operace je dítě ohroženo závažnými komplikacemi i úmrtím již v průběhu prvého měsíce po narození. Obecně, vrozené srdeční vady postihují přibližně 5-7 novorozenců z tisíce,“ svěřil Prof. Tomáš Tláskal.

Fotogalerie
8 fotografií