Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Nová britská premiérka: Ano, shodila bych atomovku na civilisty

Autor: mb - 
19. července 2016
15:10

Nová britská premiérka Theresa May (59) možná dostane přezdívku „Krvavá lady“. Na dotaz, zda by zabila jaderným úderem stovky tisíc nevinných civilistů, totiž bez zaváhání odpověděla, že ano. Předešlí ministři se přitom této otázce vyhýbali a přímou odpověď neposkytli. Ve svém projevu následně zařadila Rusko a Severní Koreu do jedné kategorie, obě země označila za „hrozbu“.

„Jste připravena schválit jaderný úder, který by mohl zabít statisíce nevinných mužů, žen a dětí?“ zeptal se poslanec George Kerevan ze Skotské národní strany (SNP) novopečené britské premiérky Theresy May při jejím prvním vystoupení v parlamentu.

„Ano,“ odpověděla bez zaváhání Theresa May, kterou dříve britská média srovnávala se „Železnou lady“ Margaret Thatcher, ale nyní nejspíše dostane přezdívku „Krvavá lady“. „A chtěla bych Vám řici, vážení pánové, že smysl odstrašujících zbraní je ten, aby naši nepřátelé věděli, že bychom tyto zbraně použili,“ doplnila May.

Jako hrozbu pro životy Britů pak označila Rusko a Severní Koreu. „Hrozba ze zemí jako Rusko nebo Severní Korea je velmi reálná. Musíme být připraveni odrazit nebezpečí ohrožující naše životy a těch generací, které se teprve narodí,“ myslí si britská premiérka.

Takovéto uvažování ovšem ostře odsoudil šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn (67). „Co je to vlastně za hrozbu, které čelíme, že je nutné zabít milion lidí? Není to hrozba Islámského státu… Chtěl bych říci, že já bych se nerozhodl zabít miliony nevinných lidí. Nevěřím, že hrozba masové vraždy je způsob, jak budovat mezinárodní vztahy,“ prohlásil Corbyn.

Video Nová britská premiérka: Klidně bych shodila atomovku na civilisty. - Reuters
Video se připravuje ...

Diskuse na atomové zbraně se stočila kvůli tomu, že parlament debatoval, zda podpořit udržování čtyř ponorek schopných nést jaderné hlavice. 

Kritici programu, který nese název Trident, mu vyčítají obrovské finanční náklady. V současné době stojí udržování čtyř ponorek v bojeschopném stavu daňové poplatníky 2,1 miliard liber ročně (zhruba 67,6 miliard Kč). V návrhu přitom padl požadavek na navýšení rozpočtu na 30 miliard liber (966 miliard Kč). Ten poslanci nakonec schválili zcela jasně poměrem hlasů 472 ku 117.

cid2000 ( 20. července 2016 08:38 )

Je to kr.a.vka stejně jako Clintonová nebo Olbrightová.Fanatičky.Nemohla asi úplně říci,že né,ale mohla to formulovat méně bojovně.Vyznělo to ttrapně nabobtnale.Protože Anglie je jinak vojensky,jaderně trpaslík proti Rusku a není schopno ani samo létak do kosmu,vynášet satelity,sondy atd.Mohu se jen domnívat,že pokud by Anglie vystřelila z nějaké té jejich staré předražené ponorčičky nějakou tu jejich rachejtličku na Rusko, tak během dvou hodiny se Anglie promění v teplo a světlo, v méně horším případě v uranovou svítící placku na dalších tisíc let.Asi tak.Celé to jaderné vyhrožování někdo,někomu je směšné v dnešní době!V každém případě to skončí katastrofou pro lidstvo v jakém koliv případě vítěztví kohokoliv v jaderné válce.Podle mě to je vše jen bubu pro voliče aby se mohlo zbrojit a zbrojit a vydělávat miliardy dolarů a tahat z lidí daně na zbrojení a válčení s kozomrdama na,které si jedině angláni dovolejí spolu s Francií a USA!Na Čínu a Rusko si již nikdo nedovolí!Jsou to mega zbrojní a jaderná kolosea,které bez mrknutí odpálí jaderné hlavice pokud někdo napadne jejich území!Na konveční válku se 100% vys-e.rou!!To si jen NATO pořád představuje jak bude přesouvat tanky a vojáky po území Ruska sem a tam s banderovcema a rusové budou jako jen blbě čumět strachy z belgičanů vlámů, ss lotyšů,ukro-banderovců,rumunů,chorvatů ustašovců,němců nácků a střílet z ručních AK-74 na chrabré tanky abrams M1.No to určitě!Takové představy o převálcováni Ruska skoro bez boje může mít jen jedině dem.en-tní pologramotný americký generál vytržený mimo realitu s hamburgerem v hubě z Utahu!

lalia ( 20. července 2016 07:28 )

 Brzy začíná být velmi nepříjemná,co přijde potom?Jde z ní strach.Co si to zvolili?

kuromrd ( 20. července 2016 06:19 )

tak jako to dělá ta smradlavá k.urva tvoje máma, z.mrde

kupredu-leva ( 20. července 2016 03:11 )

My zloději stojíme pevně za svým soudruhem prezidentem a vždy volíme jedině ČSSD, protože ta jediná drží nad námi, zloději, ochrannou ruku. Čest práci!

ondi ( 20. července 2016 01:04 )

proboha, co tady řešíte? ona přece nemůže říct, že by jí nepoužila, když už jí má británie k dispozici!!! británie atomovku má, tak s ní bude hrozit! a to, zda by jí skutečně použila, by se teprve vidělo a záleželo by to na mnoha dalších okolnostech z čehož vyplývá, že takhle blbý dotaz může položit pouze poslanec (a je celkem jedno v jaké je to zemi a za jakou je to stranu)

Zobrazit celou diskusi