Analytické společnosti Gartner a IDC vydaly shrnující zprávy za uplynulé druhé čtvrtletí tohoto roku. V těch mimo jiné sledují počty prodaných počítačů, které dlouhodobě klesají. Nejinak tomu bylo v předchozích třech měsících, v nichž největší propad zaznamenal Apple.

Za druhé čtvrtletí letošního roku se prodalo podle Gartneru 64,3 milionů počítačů. Největší podíl na trhu stále drží Lenovo, které se stará o více než pětinu dodávek. I přesto však Lenovo prodalo meziročně o téměř 300 tisíc počítačů méně.

Prodeje počítačů za druhé čtvrtletí podle Gartneru
Autor: Gartner

Apple si podle Gartneru udržel tržní podíl 7,1 %, což za předchozí tři měsíce znamená 4,559 milionů prodaných Maců. Meziročně se jedná o pokles o téměř pět procentních bodů a také propad o jednu příčku mezi největšími dodavateli počítačů. Před Apple se dostal Asus. Podle Gartneru celkový počet prodaných kusů oproti druhému čtvrtletí loňského roku klesl o 5,2 procentního bodu.

Ještě o něco pesimističtěji vidí situaci Applu v IDC. V jejich analýze se totiž hovoří o poklesu o 8,3 procentního bodu na 4,42 milionů Maců. Podle jejich zprávy se meziročně nejvíce dařilo Asusu, jehož podíl na trhu vrostl na 7,2 %.