Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Každý sedmý Čech přišel o peníze v cizině. Experti: Lidé si málo chrání počítače

Autor: ČTK, ula - 
19. srpna 2016
11:10

Celkem 15 procent Čechů přišlo někdy v zahraničí o peníze, 12 procent se setkalo s online podvodem a osmi procentům někdo zneužil jejich platební karty. Vyplývá to z průzkumu antivirové firmy Kaspersky Lab, podle kterého také osmi procentům Čechů hackeři napadli jejich elektronické zařízení. Poradíme vám proto, jak si chránit notebook na dovolené. 

Údaje podle odborníků nejsou vzhledem k rizikovému chování Čechů na cestách překvapující. Průzkum ukázal, že tři čtvrtiny dotázaných se připojují k jakýmkoli veřejným wi-fi sítím, které mohou být zneužity kybernetickými zločinci.

Přes potenciálně nebezpečná připojení pak téměř polovina českých respondentů používá internetové bankovnictví. A více než třetina nakupuje online.

Bezpečnou VPN při připojení k veřejným sítím používá pouze 26 procent Čechů. Téměř čtvrtina v průzkumu přiznala, že se při připojování k internetu nijak nechrání.

Češi podceňují rizika

„Připojit se k internetu pomocí nezabezpečené wi-fi sítě v zahraničí je jednoduché. Lidé pak automaticky pokračují v rutinních činnostech, jako je použití internetového bankovnictví nebo nakupování. Nepřemýšlí už ale, jaké následky může jejich chování mít,“ uvedl analytik Kaspersky Lab David Emm.

Uživatelé by se měli při cestování a připojování k internetu v zahraničí dostatečně chránit.

Jak se bránit kybernetickým útokům na cestách?

  • Mějte v notebooku vždy stažené nejnovější aktualizace. Pokud potřebujete zařízení aktualizovat na cestách, ujistěte se, že stahujete přímo z webu poskytovatele.
  • Neklikejte bezhlavě na „stáhnout“ či „instalovat“. I aktualizace může znamenat útok na vaše osobní data.
  • Pokud potřebujete pracovat na internetu s citlivými daty, ujistěte se, že používáte zabezpečené připojení.
  • Vyhýbejte se veřejným wi-fi připojením, zvláště pokud nejsou chráněna heslem. Hackeři mohou zřídit wi-fi hotspoty na veřejných místech, jako jsou například letiště, aby získali vaše data. Takovéto hotspoty dokonce mívají často oficiálně znějící názvy.
  • Pokud si potřebujete zakoupit lístky na představení nebo zarezervovat hotel v cizím městě, měli byste se ujistit, že služby, které používáte k převodu peněz, jsou bezpečné (ikonka zeleného zámku, šifrované https spojení).

  • Mějte unikátní heslo pro každý účet a používejte dvoustupňovou autentizaci na veškerých stránkách, které navštěvujete. To v praxi znamená, že budete muset potvrdit jakékoliv přihlášení pomocí bezpečnostního kódu zaslaného SMS zprávou nebo e-mailem. Pokud se stane, že obdržíte oznámení i ve chvíli, kdy se nikam nepřihlašujete, mějte se na pozoru. Raději změňte své heslo a prověřte bezpečnost počítače.
  • Používejte jen ty systémy, které garantují zabezpečení finančních transakcí, například 3D Secure nebo Verified-By-Visa.
  • Nastavte si na notebooku heslo i pro případ, že vám zařízení někdo ukradne, nejlépe tak, aby bylo nutné heslo znovu zadat již po relativně krátké nečinnosti. Na trhu je k dispozici i několik aplikací, které vaše zařízení zabezpečí množstvím funkcí, jako je například možnost lokalizovat zařízení na mapě pomocí GPS, GSM nebo wi-fi sítě, spuštění alarmu, který se dá přerušit jen tehdy, pokud majitel zadá tajný kód, nebo také možnost vymazat ze zařízení veškerá osobní data.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi