Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vysokorychlostní internet přes pevnou linku? Češi zaostávají za průměrem EU

Autor: ČTK, sou - 
17. května 2016
07:20

Česko je stále pod průměrem EU v rozšíření vysokorychlostního internetu prostřednictvím pevných linek. Zatímco evropský průměr byl na začátku minulého roku 31,1 procenta, v ČR to bylo 28,4 procenta. Vyplývá to z údajů Českého telekomunikačního úřadu.

Na úterý připadá světový den telekomunikací a informační společnosti, který se slaví při příležitosti výročí založení Mezinárodní telekomunikační unie v roce 1865. 

Podíl přípojek se přitom za posledních pět let zvýšil o deset procentních bodů. Trvale roste počet připojení po optických vláknech na úkor zejména podílu xDSL přístupů přes pevné telefonní linky. Kabelový trh v posledních letech spíše stagnuje. 

Po zahrnutí mobilního a bezdrátového připojení má největší podíl v ČR Wi-Fi s téměř 27 procenty, následuje xDSL s 24 procenty. Přes 23 procent mají mobilní operátoři a 14 procent kabelové firmy. Připojení po optice má podíl 12 procent. 

Internet po optice nabízejí především menší lokální poskytovatelé. Společnost CETIN, disponující bývalou infrastrukturou O2, v současné době vlastní optické přístupové sítě pouze ve velmi omezeném měřítku. ČTÚ očekává, že počet optických přípojek dále poroste v souvislosti s připravovaným dotačním programem na budování nových vysokorychlostních přístupových sítí nové generace (NGA).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fotrpjotr ( 17. května 2016 08:37 )

Proč platit za pevnou linku O2 plus internet,když nechci telefon,to si raději pořídím Wi-Fi.

Zobrazit celou diskusi