Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tisíce lidí uctily památku poslankyně Coxové. „Byl to akt teroru,“ míní její muž

Autor: ČTK, sou - 
22. června 2016
21:45

Tisíce lidí na londýnském Trafalgarském náměstí uctily památku zavražděné britské poslankyně Jo Coxové, které by dnes bylo 42 let. Její manžel Brendan Cox označil její vraždu za akt teroru a politický čin. Coxová byla zastánkyní setrvání Británie v Evropské unii, o kterém budou voliči hlasovat ve čtvrtek.

„Vražda Jo byla politická. Byl to akt teroru, který měl podpořit nenávist vůči ostatním,“ řekl Cox v emotivním projevu. „Ironií osudu však tento akt nepomohl nenávisti a naopak vyústil v příval lásky,“ dodal. 

Pietního aktu se zúčastnili představitelé rozličných náboženství, přítomná byla mimo jiné pákistánská nositelka Nobelovy ceny za mír Malala Júsufzaiová. Zpěvák Bono z irské skupiny U2 se k truchlícím obrátil s videovzkazem. 

Coxovou napadl vrah minulý týden ve čtvrtek v jejím volebním okrsku v severoanglickém Birstallu poblíž Leedsu. Nejprve po ní třikrát vystřelil a pak jí zasadil několik ran nožem. Během útoku vrah podle svědků vykřikl Britain First (Británie především), což je mimo jiné označení krajně pravicového uskupení usilujícího o odchod Británie z EU.

lug70 ( 22. června 2016 22:30 )

Coxova rodina rozhodně nejsou žádní svatoušci.http://aeronet.cz/news/manzel-jo-coxove-byl-se-zenou-napojeny-na-americkou-cia-a-sorosovu -neziskovku-v-syrii-rodina-vypsala-sbirku-ze-ktere-pujdou-penize-bilym-prilbam/

Zobrazit celou diskusi