Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Británie volí: Stane v čele Londýna poprvé muslim?

Autor: ČTK, sou - 
5. května 2016
06:52

V Británii se ve čtvrtek konají regionální a místní volby, které jsou považovány za test především pro opoziční labouristy i za možnost získat představu o náladách voličů před červnovým referendem o setrvání země v Evropské unii. 

Volí se poslanci parlamentů Skotska, Walesu a Severního Irska. Anglie obdobné zákonodárné shromáždění nemá, ale konají se zde volby místních a městských zastupitelů. Zároveň se budou volit starostové několika velkých měst, včetně Londýna. Volební místnosti budou otevřeny od 08:00 do 23:00 SELČ a výsledky se čekají v pátek. 

V lokálních volbách mezi parlamentními volbami bývá zpravidla v Británii úspěšnější opozice. Konzervativní premiér David Cameron tak není pod přílišným tlakem. V opačné situaci je šéf labouristů Jeremy Corbyn, jehož straně hrozí ztráty.

Podle celostátních průzkumů zaostávají labouristé za konzervativci zhruba o pět procent, což by se podle odhadu listu The Daily Telegraph mohlo například v Anglii projevit ztrátou asi 150 místních labouristických zastupitelů. 

Se zájmem se čeká výsledek hlasování v Londýně, kde se labourista Sadiq Khan možná stane prvním muslimským starostou britské metropole a zároveň prvním muslimským starostou některého z evropských hlavních měst.

Průzkumy mu dávají náskok více než deset procentních bodů před kandidátem konzervativců Zakem Goldsmithem, který se svého soupeře snažil spojovat s islámskými radikály. „Jsem zklamaný, že se konzervativci rozhodli vést negativní kampaň, která rozděluje a která je stále zoufalejší,“ komentoval to Khan.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vomacka ( 5. května 2016 09:17 )

Nejvyšší čas aby Británie vystoupila z EU. Ale stejně se jednou dočkáme muslimského starosty Pařiže a Berlína. Džihád vítězí. Už je možné to jen brzdit.

koumes123 ( 5. května 2016 09:03 )

Většina problémů se neřeší zavčas, ale až když je totální průser. Prostě až se ta mlčící a pasivní většina zvedne, protože se bude cítit ohrožena, tak pak to půjde rychle. Bohužel všechny revoluce jsou krvavé. Třetí světová válka už začnula(r.2011), aby mohl být nastolen nový jednotný světový řád, tak musí být zničen islám, politický sionismus, ale i křesťanství v jeho současné podobě. Nostradamus prý předpovídá nárůst budhismu po 3.světové válce v Evropě. Multi-kulti, které propagují zelení, sluníčkáři a kavárenští humanisté je ještě větší průser než byl socialismus(ti, co zažili socialismus to chápou) a tento omyl bude stát hodně krve.

mikade ( 5. května 2016 08:09 )

Anglání jsou už tak zblblí, že neví kde je sever. V "Londoně" budou první kvičet ........

joudajoudovy ( 5. května 2016 07:32 )

evropa se zblaznila.... blivaci, chceme vice informaci! http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Lumparna-Svinstvo-Zvule-***i-Kreteni-a-ga uneri-Vrchol-stupidity-nehorazna-arogance-Brusel-prisel-s-vypalnym-za-uprchliky-a-toto-nam-rekli-Bab is-knize-Keller-ci-Okamura-434084 http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Mistopredseda-Evrops ke-komise-pred-novinari-Kdyz-budeme-s-Tureckem-jednat-a-priblizime-ho-EU-posilime-tam-lidska-prava-a -demokracii-434070 ...jeste budeme vzpominat na vychodni sektor. statni kasa byla v plusu, byly zdrave potraviny, kvalitnejsi skolstvi, socialni jistoty, prumysl, zemedelstvi. dnes jsme v dluzich a vse je znicene a rozkradene. nebyly banany, nejezdilo se na zapad, ale cesky chatar mel klid na sve redkvicky i rajcata a svitil si cim chtel. a kdyz se clovek ozval, bylo to stejne jako dnes - ztrata zamestnani, zasah policie a soud. kdyz clovek vlezl do politicke strany, stejne jako dnes - kariera, vyhody mocnych, poslanecka imunita, likvidace protivnika. a co nam budoucnost v oklestene domokrocii prinese? bidu, svrab, nestovice. at zije strdovek!

Zobrazit celou diskusi