Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další fotbalisté promluvili o sexuálním zneužívání v dětství: Anglie je v šoku

Autor: Alexandr Božilov - 
25. listopadu 2016
19:38

Kolébka fotbalu řeší nevídaný skandál. Nová telefonní linka v Anglii určená pro fotbalisty, kteří byli jako děti během své kariéry sexuálně obtěžováni, byla hned po svém spuštění zahlcena telefonáty. Tvůrci projektu si slibují, že se tímto způsobem ozvou i ti, kteří o svých utrpeních doposud mlčeli.

Podle vyjádření britské Národní společnosti pro ochranu dětí před krutým zacházením (NSPCC) obdržela linka během prvních několika hodin od spuštění přes 50 telefonátů. Projekt byl spuštěn ve spolupráci s Anglickou fotbalovou asociací poté, co se tři bývalí profesionální hráči svěřili britským médiím, že je v dětském věku sexuálně obtěžoval trenér.

Barry Bennel, trenér odsouzený za zneužívání dětí Barry Bennel, trenér odsouzený za zneužívání dětí | Youtube/5 News

 „V naší národní hře nesmí být místo pro sexuální obtěžování. Možná je tu mnoho dalších, kteří jako mladí hráči vytrpěli něco podobného, ale nikdy to nikomu neřekli,“ odhalil cíl nového projektu výkonný ředitel NSPCC Peter Wanless.

Jako první vyšel se svými hrůznými zážitky na veřejnost minulý týden bývalý hráč Shefieldu United Andy Woodward. Podrobně vypověděl, jak ho sexuálně obtěžoval trenér Barry Bennel během jeho působení v mládežnických kategoriích klubu Crewe Alexandra. Ze stejného důvodu později ukázali na Bennela, který v roce 1998 putoval na devět let do vězení za sexuální zneužívání dětí, prstem další dva bývalí ligoví fotbalisté.

Andy Woodward Andy Woodward | Youtube/5 News

Podobnou zkušenost popsala před několika dny deníku Mirror také bývalá hvězda Liverpoolu a Tottenhamu Paul Stewart. Nejmenovaný trenér ho prý napadal každý den po čtyři roky a vyhrožoval mu smrtí rodiny, pokud někomu něco řekne.

NSPCC věří, že nově zřízená telefonní linka pomůže přimět další zneužívané hráče, aby promluvili o svých traumatizujících zážitcích z dětství. Podle všeho projekt zatím funguje nad očekávání dobře.

Paul Stewart Paul Stewart | Profimedia

„Byli jsme informováni o několika lidech, kteří by k nám rádi přišli a promluvili si,“ uvedla pro tiskovou agenturu Wednesday Sarah Hallová z policejního oddělení pro veřejnou ochranu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi