Policejní mluvčí Tomáš Hulan na události otevření specializovaného centra představil kromě dalších osob také „duchovní matku“ celé myšlenky unikátního vyslýchání citlivých obětí trestných činů v České republice, vedoucí třetího oddělení Alenu Kolářovou. Ta vysvětlila, že do právě otevřeného pracoviště bude mít možnost vstoupit pouze vyškolený policista. „Výslechová místnost bude zároveň pracovištěm klinického psychologa,“ dodává Kolářová.

Policejní vyšetřovací místnost vypadá jako pokojíček

Celý pracovní prostor je rozdělen do dvou místností. První z nich je pozorovatelna, ve které jsou během výslechu všichni, kteří se povinně výslechu musejí zúčastnit. Na obrazovkách mají možnost sledovat obrazový i zvukový přenos z vedlejší místnosti hned z několika kamer najednou.

Policisté budou v nové výslechové místnosti vyslýchat především děti. Ve druhé místnosti budou za zdí pozorovat jejich reakce.
Autor: Daniel Černovský

Ve druhé místnosti probíhá samotný výslech dotčené osoby. Tento prostor je na první pohled zařízený hodně domácky, je barevně vymalovaný, najdeme tady gauč, stůl, police. Za žádnou cenu tady nesmí dojít k navození pocitu policejní kanceláře. Místnost doplňuje sada několika panenek – loutek, které symbolizují všechny hlavní členy rodiny dítěte. Jak Alena Kolářová vysvětluje: „Loutky se používají jako výslechová pomůcka, protože velice často se násilné trestné činnosti na malých dětech dopouští někdo z těch nejbližších.“

Policisté budou v nové výslechové místnosti vyslýchat především děti.
Autor: Daniel Černovský

Podle dostupných informací stále existuje spousta násilných případů na dětech, které oběti ze strachu nenahlásí. Policejní mluvčí Tomáš Hulan prostřednictvím otevření nového specializovaného pracoviště vyzývá k tomu, aby se ani děti, ani další oběti násilí nebály trestnou činnost ohlásit.

K celému systému Hulan dodává: „Navozuje se zde atmosféra bezpečného, ale ne nějak stresujícího prostředí. Protože je z celého rozhovoru s obětí pořízen záznam, není dotčená osoba vystavována žádnému dalšímu stresujícímu vyslýchání, ať už například u státního zástupce nebo před soudem.“ Jak prozradila Alena Kolářová, v minulosti se k soudům dostávaly pouze textové přepisy výslechů oběti. Ty bohužel neukazovaly emoce, které oběť během výslechu prožívá a které jsou pro celkový výsledek zásadní.

Nová výslechová místnost v centru Prahy se zejména orientuje na dětské oběti. Důležitá je ale také možnost jejího využití pro další účely, kdy se prostor dá efektivně použít pro výslech dalších dospělých lidí, kteří se stali obětí velice stresujícího trestného činu.