Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policisté podle obžaloby přepadli a oloupili podnikatele: Soud je osvobodil!

Autor: ČTK ljš - 
25. května 2016
11:27

Vrchní soud definitivně zprostil obžaloby trojici policistů a muže z loupežného přepadení obchodníka na Karvinsku. Neprokázalo se, že by čin spáchali. Potvrdil tak rozsudek ostravského krajského soudu, proti němuž se odvolala žalobkyně.

Z přepadení byli obžalováni Jiří Glac, Pavel Pizlo, Daniel Jelič, členové policejní pořádkové jednotky, a David Baše. Oloupený podnikatel ihned po činu prohlásil, že mezi lupiči poznal jednoho z policistů. Podle soudu se však neprokázalo, že by čin obžalovaní spáchali.

Loupež se odehrála na konci listopadu 2011. Čtyři pachatelé v černých kombinézách s nápisem policie vnikli na pozemek v Rychvaldu na Karvinsku, kde byl podnikatel se svou družkou a tříletým synem. Lupiči byli maskovaní kuklami a v rukou drželi pistole či jejich atrapy. Sekerou, kterou na místě zanechali, rozbili dveře na terasu. Podnikatele, který obchodoval například s použitými autobateriemi, přemohli a všechny členy rodiny spoutali. Z trezoru následně lupiči odcizili hotovost v korunách a eurech v hodnotě údajně tří milionů korun. Navíc z domu odnesli i zlaté šperky v hodnotě okolo 16.000 korun.

Objasnění loupeže trvalo několik let. Mezi důkazy patřily pachové stopy obžalovaných, které policie zajistila na místě činu, soud však poukázal na řadu pochybností. Policista Glac, kterého přepadený muž mezi lupiči poznal, měl na dobu přepadení alibi. Soudu tvrdil, že v osudný den nakupoval v Ostravě a v době přepadení podle svědků seděl v restauraci. Policisté, kteří jsou postaveni mimo službu, byli společně s Bašem původně obžalováni z loupeže, porušování domovní svobody a z poškozování cizí věci. Všichni aktéři vinu celou dobu popírali. Policie je zadržela a obvinila až v roce 2014.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání