Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Trump je fašista,“ hřměl dav: Předvolební vystoupení ukončila policie

Autor: ČTK, mb - 
25. května 2016
09:36

Násilné protesty, které musela ukončit policie, doprovázely v noci na dnešek předvolební vystoupení republikánského kandidáta pro prezidentské volby Donalda Trumpa (69) ve městě Albuquerque ve státě Nové Mexiko. Demonstranti přerušovali Trumpův projev výkřiky nesouhlasu, na transparentech byla hesla typu „Trump je fašista“ a „Už jsme toho vyslechli dost“.

Trump přijel do Nového Mexika, aby získal stoupence pro republikánské primárky, které se v tomto státě uskuteční 7. června. Zpočátku pokojné demonstrace proti jeho kampani ale v Albuquerque přerostly v násilnosti, při nichž na zasahující policisty létaly plastikové lahve a kusy zapáleného šatstva. Maskovaní demonstranti převraceli odpadkové koše a ničili policejní kovové zábrany. Strážci pořádku podle očitých svědků zasáhli pepřovými spreji a kouřovými granáty.

Video  Trumpovo předvolební vystoupení provázelo násilí: Zuřivé demonstranty rozehnala až policie  - Reuters
Video se připravuje ...

Trump reagoval rozzuřeně a žádal po policistech, aby tvrdě zasáhli. „Běžte domů k mámě,“ křičel na protestující davy. „Jak staré je tohle děcko?“ ukázal na jednoho z aktivistů. „Pořád ještě nosí pleny,“ odpověděl si. Jeho stoupenci přitom skandovali „Postav tu zeď“ v narážce na výroky newyorského magnáta o potřebě vystavět zeď na hranicích s Mexikem, která by měla zastavit příliv emigrantů.

Nové Mexiko má ze všech států USA nejvyšší procento hispánských obyvatel. Velkou část z nich Trumpovy výroky vůči přistěhovalcům pobuřují. Ostře se proti Trumpovi staví i guvernérka Nového Mexika Susana Martinezová (56), jediná americká guvernérka hispánského původu.

Policie oznámila, že po nepokojích v Albuquerque zůstal jeden policista v nemocnici a nejméně jedna osoba byla zatčena.

yokky ( 25. května 2016 12:08 )

zaden fasista,,,,,,jenom neni lizo***,,,,a to je ten problem,,,,,jinak mu velmi fandim,,,,lets go donald........

jarda304 ( 25. května 2016 11:49 )

fašisty jsou odpůrci Trumpa. Stejně jako kdysi němečtí fašisté z SA "rozbíjejí" Trumpovi schůze. Demokrat umožní svému protivníkovi projev, vyložit jeho argumenty a rozhoduje se ve volbách ne násilím někde na ulici či schůzi. Kde je kandidát těch útočících davů ? Jak by asi uspěl u voličů ?

Zobrazit celou diskusi