Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výbuch sopky v Indonésii pohřbil zaživa vesničany i zvířata

Autor: ČTK, kal - 
21. května 2016
19:20

Při erupci sopky v západní Indonésii dnes přišli o život tři vesničané a další čtyři utrpěli vážná zranění. Uvedla to agentura AP s odvoláním na mluvčího indonéského úřadu pro řízení katastrof. Podle fotografií zemřela na místě i zvířata jako psi nebo slepice.

Ze sopky Sinabung v provincii Severní Sumatra začal v sobotu létat sopečný prach až tři kilometry vysoko, což zaplavilo okolí mračny horkého popela.

Vulkán vysoký 2600 metrů nevykazoval žádnou činnost téměř čtyři století. V srpnu 2010 se však probudil k životu, což tehdy stálo život dvě osoby a dalších 30 tisíc lidí muselo utéci do bezpečí. Další erupce nastala v únoru 2014, tehdy přišlo o život 16 osob. Sinabung patří mezi více než 120 aktivních vulkánů v Indonésii.

Všechny oběti dnešní erupce pracovaly na svých farmách ve vesnici Gamber, která je vzdálena asi čtyři kilometry od svahu sopky, tedy v rizikové oblasti. Úřady se domnívaly, že vesnice je opuštěná, protože obyvatelé dostali peníze, aby si našli bydlení jinde. Někteří však zřejmě zariskovali a vrátili se pracovat na svých farmách, uvedla agentura DPA.

Roadwin125 ( 21. května 2016 22:03 )

Brr

Zobrazit celou diskusi