Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Filmová recenze: Z Dvojrole Terezy Brodské mrazí i po 17 letech!

Autor: Ivan Hladík - 
15. dubna 2016
15:35

Představte si, že se probudíte v cizím těle, o mnoho let mladším. Lákavé? Ani ne. Svět kolem vás je jiný než „předtím“. O tom je film, ve kterém exceluje Tereza Brodská.

Ačkoliv film vznikl před neuvěřitelnými sedmnácti lety, pořád účinkuje stejně. Nejspíš i díky tomu, že Tereza Brodská v této roli předvedla svůj životní výkon. Ztvárnila v něm Yvettu, ne zrovna něžnou dívku, která se živí jako tipařka bytařského gangu. Jenže dívka se náhodou stane jakýmsi pokusným králíkem dvou vědců, neurologů (Karel Roden a Jan Hartl).

Vše začne automobilovou nehodou, po níž se v kritickém stavu na sál dostanou dvě ženy – Yvetta a starší dáma, docentka historie (Slávka Budínová). Zákrok, kterým mohou zachránit alespoň jeden život, je experimentální a tajný. Lékaři voperují mozek o 50 let starší docentky, která nehodu zavinila, její oběti. Netuší následky, nevědí, co všechno přijde. Když dívka procitne z bezvědomí, hned je jasné, že tu něco nesedí. A nastává boj ženy s tělem a tváří mladé dívky a myšlením staré intelektuálky se světem, který nebude zrovna shovívavý.

Jak uvádí i distributor, v tomto příběhu je sci-fi prvek použit vlastně jako startér, je především zamyšlením o lidské identitě a je vytvořen se smyslem pro paradox – i v těch nejvážnějších situacích je přítomen sice moudrý, ale poněkud posmutnělý humor.

Producenti brněnského studia České televize Josef Souchop a Darina Levová ke snímku Dvojrole uvedli: „Je to hra o lidské identitě, vyprávěná za ‚poněkud extrémních‘ podmínek.“ Dvojrole je citlivý komorní příběh. Vynikající jsou momenty, kdy mladá Yvetta odhaluje své staré vnitřní já. Tereze Brodské věříte každý okamžik, dokáže i beze slov vytvořit mrazivé emoce. Její vnitřní strach z neznámého těla doslova cítíte. Ať už je to tím, že byla Brodské role psána na tělo, nebo tím, že si práci na filmu užívala, výsledek je trvalý.


Dvojrole

Premiéra: 1999

92 minut / Česká republika

DVD v prodeji od: 6. 4. 2016

Hrají: Tereza Brodská, Slávka Budínová, Karel Roden, Jan Hartl, Roman Vojtek, Ladislav Kolář, Zdeněk Junák, Lubor Tokoš aj.

Režie: Jaromil Jireš

Kamera: Josef Víšek

Hudba: Miloš Štědroň

Scénář: Jaroslava Moserová, Jaromil Jireš

Zvukové formáty: česky DD 2.0

Titulky: české pro neslyšící

Obrazové formáty: 4:3

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi