Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Mlčení jehňátek: Příběh mrazivý jako Hannibalův úsměv se vrací na plátna kin

Video se připravuje ...
Autor: Ivan D. Hladík - 
20. dubna 2016
11:49

Temný thriller, který způsobil šok. Bravurní filmařská a herecká práce. Nejcharismatičtější vrah v dějinách kinematografie. To všechno jsou výrazy, které vedou k jedinému snímku. Mlčení jehňátek (The Silence of the Lambs). 21. dubna se vrací na velké plátno.

Ten příběh znají nejspíš i ti, kdo film neviděli a knižní předlohu Thomase Harrise nečetli. Nadějná studentka akademie FBI Clarice Starlingová (Jodie Fosterová, 53) je přizvána k vyšetřování zločinů zvráceného vraha s přezdívkou Buffalo Bill (Ted Levine, 58), který své oběti posmrtně stahuje z kůže. Získává nečekaného spojence, doživotně odsouzeného kanibala s geniálním mozkem a přísným vkusem, mnohonásobného vraha Hannibala Lectera (Anthony Hopkins, 78).

Hannibal vede ambiciózní Clarice do cílové rovinky, ale nic není zadarmo – rozehrává s ní psychologickou hru, v níž se odhalují všechna tajemství... Teď si ho mohou i mladší diváci užít v obnovené premiéře v rámci Projektu 100. Ve čtvrtek 21. dubna zahájí návrat snímku premiéra v kinech Oko a Cinestar Praha – Anděl.

Film byl režijním průlomem režiséra Jonathana Demmea. Z oscarového klání si v roce 1992 snímek odnesl 5 sošek za hlavní kategorie – nejlepší film, režie, herec a herečka v hlavní roli a scénář. To se před Mlčením jehňátek povedlo pouze dvěma filmům. Bylo to režisérovo úspěšné období, hned další jeho film, Philadelphia (1993), získal dva Oscary (herec v hlavní roli, píseň). Dlouho se psalo, že spisovatel Thomas Harris snímek neviděl, aby vize autorů neovlivnily jeho další knihy.

Ve skutečnosti však viděl snímek krátce po premiéře a byl prý moc spokojený. Thomas Harris (76) se dočkal vydání stejnojmenné knihy v roce 1988. Film měl původní premiéru 14. února 1991 a i po pětadvaceti letech od svého vzniku je strhující. Podle ankety Amerického filmového institutu uvedl na plátno toho největšího zloducha v historii kinematografie – kanibalského psychiatra Hannibala Lectera. V žebříčku Česko-slovenské filmové databáze skončil jako 15. nejlepší film vůbec, hlasovalo pro něj 68 158 lidí a průměrné hodnocení kvality filmu je na 90,4 %.

Video Mlčení jehňátek: Příběh mrazivý jako Hannibalův úsměv se vrací na plátna kin. - AČFK, INT
Video se připravuje ...

Odhodlaná Clarice

I pro Jodie Fosterovou byla tahle role významná. Její postavu však původně měla hrát Michelle Pfeiffer (57). „Jakmile jsem si tu knihu přečetla, věděla jsem, že si chci Clarice zahrát,“ prozradila Fosterová. „To už režii dostal Jonathan Demme. Zrovna natočil film s Michelle Pfeiffer a mně bylo jasné, že bude jeho první volbou. Přesto jsem letěla do New Yorku na schůzku s Jonathanem, kde jsem mu řekla: ‚Vím, že jste rozhodnutý, ale já chci být vaše druhá možnost.‘ A tady jsou důvody, proč si myslím, že na to mám...“ Fosterová na natáčení dodnes vzpomíná s úctou ke scenáristovi Tedu Tallymu nebo kameramanovi Taku Fujimotovi, ale zdaleka nejvíc kvůli spolupráci s Hopkinsem.

Hannibal kanibal

Už v roce 1986 natočil režisér Michael Mann adaptaci románu Thomase Harrise Červený drak (v české videodistribuci uvedenou i pod názvem Lovec lidí), v níž sadistického psychiatra Hannibala Lectera ztělesnil Brian Cox. Opravdové kouzlo a geniální podobu této postavě vtiskl až mistr herectví Anthony Hopkins. Ve snímku se objevil pouze lehce přes čtvrt hodiny, a tak se stal držitelem Oscara i rekordu za nejkratší dobu, za kterou byla cena akademie kdy udělena.

Roli, která mu byla jako šitá na míru, však mohli hrát i jiní představitelé. Odmítli ji Robert De Niro, Jack Nicholson, Sean Connery, Jeremy Irons a další. Harris se při psaní Mlčení jehňátek inspiroval skutečným případem „zabijáka od Green River“ Garyho Ridgwaye. Policie tehdy při pátrání spolupracovala s uvězněným masovým vrahem Tedem Bundym podobně jako v Harrisově příběhu s Hannibalem Lecterem. Buffalo Bill je pak kombinací několika skutečně žijících sériových zabijáků.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi