Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Veřejné lednice v Česku „letí“. Paradoxně je ale nevyjídají ti nejchudší

Autor: Matěj Smlsal - 
27. března 2016
06:58

Už čtyři veřejné lednice začaly během pár měsíců fungovat v Česku. K Českým Budějovicím a Plzni se přidala i Praha. Ačkoliv by člověk očekával, že pro potraviny si do nich budou chodit například bezdomovci, není tomu tak. „Jídlo si berou stejné typy lidí, kteří ho do nich dávají,“ popsala Dominika Pašková, která má projekt v Plzni na starosti.

Konkrétně v západočeské metropoli funguje sdílená lednice čtvrt roku. „Víc než potraviny do ledničky nosí lidé ty trvanlivé. Velmi často se tam vyskytují těstoviny, ovoce, zelenina, občas i nějaké jogurty a hodně dětské přesnídávky,“ uvedla Pašková, která lednici provozuje v neziskové kavárně Perfect World.

Ze začátku nosili potraviny hlavně studenti, protože informace o fungování lednice se mezi nimi šířila nejrychleji. „Naším cílem ale bylo, aby se to dostalo i mezi lidi středního věku, kteří mají potravin doma dost, a prochází jim nebo si jich koupili moc. Dnes už se dá říct, že k nám lidé ve středním věku chodí pravidelně,“ říká Pašková.

A stejné typy lidí si i potraviny z lednice odnášejí. Paradoxně tak zásobárna potravin neslouží bezdomovcům a těm, kteří na jídlo nemají.

„Například i maminky, které když odcházejí z kavárny, tak se do lednice podívají a vezmou si, co se jim hodí,“ dodává Pašková.

Lednice podle ní bývá stabilně alespoň ze tří čtvrtin naplněná. Stejně tak v Českých Budějovicích, kde ji provozují v Literární kavárně Měsíc, nemají o potraviny nouzi. Lidem dávají vědět, co mají k dispozici, i přes Facebook.

Dnes v lednici najdete dobroučké jogurtíky, žervé kapitána Lipánka a nechybí ani tradiční jablíčka. A pod lednicí na vás čekají výborné perníčky! Tak šup šup pro ně! :)

Zveřejnil(a) Veřejná lednice dne 3. únor 2016

 

Navíc chtějí projekt rozšířit i do dalších měst. Nyní nabízejí zájemcům několik lednic. A už se přihlásila například Studentská unie UJEP v Ústí nad Labem, která chce založit veřejnou lednici na studentské koleji.

Noste i prošlé, ale ne nahnilé potraviny

Nejnověji ale fungují sdílené lednice v Praze – na kolejích VŠE v Praze 7 a v parku na Pankráci – u Café Na půl cesty. Pravidla mají stejná jako ty v ostatních částech Česka.

Do lednice mohou občané dávat potraviny, které nestihnou sami spotřebovat, nebo potraviny, které nechtějí dále jíst, ale potraviny musí být v takovém stavu, aby nebyly plesnivé, nahnilé či špinavé. Potraviny mohou nosit i po skončení data trvanlivosti, ale nesmějí být nijak závadné a vše se musí zkontrolovat,“ říká iniciátor projektu v Praze Pavel Vodička. Stejně tak do lednice nepatří uvařená jídla.

Lednice se nachází ze strany kavárny. Pokud o ní ale člověk neví, najde ji těžko. V brzké době se plánuje zavedení ukazatelů. Určitě by bylo vhodné dát alespoň na sloup v parku nějaký poutač, že tady funguje veřejná lednice a že je sem možné ukládat potraviny,“ dodal Vodička.

Jak vypadá veřejná lednice? Podívejte se na ni ve zpravodajské show Selfie z Prahy:

Video  Svět šílí po pražských trdlech se zmrzlinou! A revoluce v MHD – tady škrtají tramvaje!  - Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček
Video se připravuje ...

zlobit ( 27. března 2016 17:15 )

No to je zase věc, fuj. Kdo ty ledničky myje? Žádná záruka toho, že to se to někde neválelo .

zdenios ( 27. března 2016 16:45 )

Na všelicos se zákony dělají (přednost chodců před rychloauty a další) a taková situace jde mimo i tu hygienu a riziko úmyslné otravy. A jestli to jsou lednice klasické kuchyňské a pak venku v létním vedru, tak to bude větší spotřeba energie. MOŽNÉ ŘEŠENÍ: zřízení průhledných lednic ve vestibulech nemocnic, kde by se o ně starala sanitární služba - dohled. V prodejnách potravin by to také vzbuzovalo nedůvěru a riziko odběru k dalšímu prodeji. Píše se, že nahnilá věc (jablko, pomeranč, ...) kontaminuje okolí. No a do té nemocnice bych klidně zašel i na kontrolu očí, kůže a kýly. Pořád to musím odkládat. Dobrý zákon přeji tomu. Jinak přijde zákaz a asi ne z naši kotliny.

y1xcvbnm ( 27. března 2016 11:13 )

jaké maminky z kavárny??? To si vezmou prošlého lipánka pro dítě předtím co si samy daly v kavárně do huby???

y1xcvbnm ( 27. března 2016 11:10 )

to je vrchol nehygieny, až začne epedemie žloutenky , tak se budou divit.

ejvm1712 ( 27. března 2016 10:59 )

Maminky tráví čas v kavárnách? Vzít klacek a ty d ě v k y hnát i s uřvanými h a r a n t y ven! Uvařit to neumí,doma mají b o r d e l,peleší se to s kdekým a naříkají,že mají málo peněz místo,aby doma uvařily,staraly se o děti a hledaly práci. Špatná systém

Zobrazit celou diskusi