Každý z nás sem tam ve své lednici objeví potraviny, které nestihne sníst, a ty potom končí na dně odpadkového koše. Nyní tak můžete pomoci například lidem ze sociálně slabších rodin, bezdomovcům, ale i studentům, kteří mají mnohdy hluboko do kapsy.

Plesnivé, nahnilé a špinavé potraviny mají „stopku“

„Do lednice mohou občané dávat potraviny, které nestihnou sami spotřebovat, nebo potraviny, které nechtějí dále jíst, ale potraviny musí být v takovém stavu, aby nebyly plesnivé, nahnilé či špinavé. Potraviny mohou nosit i po skončení data trvanlivosti, ale nesmějí být nijak závadné a vše se musí zkontrolovat,“ říká Pavel Vodička, iniciátor pražského projektu.

Es ist soweit - der 2. dresdner Fairteiler-Kühlschrank eröffnet!!Wo? Umsonstladen im Sonnenhof – Alaunstraße Nr. 68 im...

Zveřejnil(a) Foodsharing dne 3. květen 2014

„Určitě by neměli lidé nosit do ledničky vejce, jelikož u nich je riziko bakteriologické kontaminace, a rozhodně by tam neměly přijít ani některé druhy ovoce, jako třeba banány. Ani pití v pet lahvích do lednice nepatří, jelikož by zabíralo příliš prostoru,“ dodává Vodička.

Návštěvníky k lednici dovede informační tabule

Kromě cedulí, které se nacházejí přímo u lednice a informují tak občany o potravinách, které do ní mohou nosit, po parku ani v blízkém okolí žádné ukazatele nejsou. V brzké době se to ale plánuje. „Určitě by bylo vhodné dát alespoň na sloup v parku nějaký poutač, že tady funguje veřejná lednice a že je sem možné ukládat potraviny,“ uvádí Vodička.

Vzhůru i do dalších městských částí, další dobrovolníci jsou vítáni

Lednice je zatím jediná v Praze, a tak je určená pro obyvatele z celé Prahy. Postupně ale Pavel Vodička plánuje rozšíření projektu dle možností do celé Prahy. Uvítá proto další nadšence-dobrovolníky, kteří se do projektu budou chtít zapojit.

Náklady byly minimální, stačilo pořídit lednici

„Na samém začátku se jednalo o pořízení lednice, kterou jsme koupili za tisíc korun na Žižkově. Chtěli jsme se na to složit ve více lidech, ale Café Na půl cesty se nabídlo, že ledničku, stejně tak jako její provoz zaplatí,“ dodal Vodička. „Umístění ledničky v Café Na půl cesty jsme řešili s kolegou a přišlo nám to jako sympatický nápad. Myslím si, že se veřejná lednice i do konceptu této kavárny hodí a že by to tu mohlo fungovat,“ dodává provozní Pavel Nezval.

Fotogalerie
9 fotografií