V Praze opět zdraží voda. Lidé za ni nově od 1. dubna zaplatí 85,18 Kč za metr krychlový, to je 1000 litrů vody. Naposledy cena vodného a stočného stoupla v lednu, a to na současných 79 korun za metr krychlový. Další zdražení v úterý 15. března na svém jednání schválili radní hlavního města.

Naposledy voda zdražila od ledna pouze o inflaci, což dovoluje smlouva mezi Pražskou vodohospodářskou společností, kterou vlastní Praha, a Pražskými vodovody a kanalizacemi. Nyní o zdražení rozhodlo samo město. Cena v Praze tak stoupne mírně nad celostátní průměr, který činí zhruba 83 korun. „Pražské vodovody a kanalizace nebyly iniciátorem tohoto kroku, ke zvýšení ceny od 1. dubna dochází na základě požadavku rady hlavního města," uvedl mluvčí Pražských vodovod a kanalizací Tomáš Mrázek.

Podle nového ceníku tak Pražané zaplatí na vodném 46,75 koruny za metr krychlový a na stočném 38,43 koruny. Vodné se tak zvedlo o další více než dvě koruny, stočné o více než tři koruny. Celkem radnice hlavního města Praha od Pražanů oběma zdraženími získá o 440 milionů korun víc než loni, kdy to bylo asi 1,9 miliardy korun.

Vodu v Praze distribuují Pražské vodovody a kanalizace. Jejich vlastníkem je francouzská firma Veolia. Smlouva platí do roku 2028. Z tržeb pět miliard korun ročně se Praze za pronájem vracejí zhruba dvě miliardy korun.