"Mohu potvrdit, že připravujeme odpovídající bezpečnostní opatření, jejichž rozsah se odvíjí od informací o počtu skandinávských studentů, kteří by měli přijet," řekl Blesk.cz policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Zatímco před dvěma lety do Prahy přijelo jenom z Dánska šest tisíc mladistvých, letos bude toto číslo nižší. "Očekává se, že by postupně v několika turnusech měly přijet asi dva tisíce studentů z Dánska, Norska, Švédska a nově i z Finska, těch bude ale malý počet," upřesnil mluvčí. První z nich by měli začít přijíždět už o víkendu.



Policisté s jejich řáděním mají bohaté zkušenosti a situaci v ulicích se jim daří zvládat každý rok lépe. "Loni i předloni fungovala skvělým způsobem spolupráce nejen se zastupitelskými úřady, ale také s pořadatelskou agenturou, která sem studenty přiváží. Konkrétní opatření přijala i sama tato agentura," dodal Hulan.

Pražští policisté se tak zaměří nejen na kontroly barů, restaurací a diskoték, které má pořádající agentura nasmlouvané, ale i na řadu dalších podniků. K ruce budou mít navíc i dánské kolegy. "Loni s nimi přijeli čtyři, letos budou dva. To se odvíjí od očekávaného počtu studentů," vysvětlil.

Podívejte se na video a galerii, jak Dánové řádili v Praze v minulých letech.

Video
Video se připravuje ...

Zlití Dánové: Takhle jim začaly "lihové prázdniny". Tomáš Polák, David Malík, Richard Veselý

Fotogalerie
10 fotografií