Podle Cushman & Wakefield se pražský hotelový trh zotavoval z následků pandemie covidu-19 pomaleji než ostatní evropská města. Turistický ruch v Praze podle firmy dlouho brzdila omezená činnost pražského letiště, které ale loni obnovilo více než 30 spojů a další plánuje pro letošek. „Díky zlepšení leteckého spojení především s klíčovými asijskými trhy, jako je Tchaj-wan a Jižní Korea, se loni proti roku 2022 o 63 procent zvýšil počet turistů z Asie,“ uvedl David Nath z Cushman & Wakefield.

Výnos za jeden dostupný pokoj loni dosáhl 78 eur (asi 1980 korun), meziročně stoupl o 36 procent. Příčinou růstu je podle firmy nízká srovnávací základna, kdy se v roce 2022 Praha ještě nezotavovala tolik jako jiné evropské metropole. Přispěla také vyšší obsazenost hotelů, která se loni meziročně zvýšila o pětinu, dále zvýšení průměrné ceny za pokoj či omezená výstavba hotelů, uvedl konzultant Cushman & Wakefield Sevda Cadir. Evropský průměr meziročního nárůstu tržeb za jeden dostupný pokoj loni činil 16 procent.

Objem investiční transakcí na pražském hotelovém trhu se loni meziročně zvýšil o 68 procent na 137 milionů eur (asi 3,5 miliardy korun). Ve srovnání s rekordním rokem 2019 je to podle společnosti výrazně méně. Podle dřívějších údajů Cushman & Wakefield v roce 2019 hodnota investic do hotelových nemovitostí v Česku činila 620,4 milionu eur (16,7 miliardy korun).

Loni se v Česku prodalo devět hotelů, 78 procent investic směřovalo do hlavního města. Za 77 procenty transakcí stáli loni zahraniční investoři.

Fotogalerie
6 fotografií