Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Odklízení trosek, odpadky, čištění ulic: Čím se živí Syřané, kteří neuprchli?

Autor: sou - 
13. února 2016
16:10

Odvážení odpadků, čištění ulic nebo oprava silnic. Takovými pracemi se snaží vydělat si na živobytí Syřané, kteří se rozhodli zůstat ve své vlasti. Tuto možnost jim poskytuje například organizace Člověk v tísni v rámci programu Peníze za práci.

Kromě okamžité materiální a potravinové pomoci, podpory škol a zemědělců se Člověk v tísni zaměřuje v Sýrii i na pomoc dlouhodobou. Díky podpoře z fondu Evropské komise prostřednictvím Generálního ředitelství humanitární pomoci a civilní ochrany probíhá v tamních městech Aleppo a Idlib revitalizační program Peníze za práci. Tento projekt je zacílen na lidi, kteří v důsledku války ztratili původní zdroje obživy. Jeho účastníci většinou odváží odpad, čistí ulice, opravují silnice, kanalizaci, vodovodní potrubí nebo elektrické vedení. 

Za tři měsíce si tamní obyvatelé dokáží vydělat dostatek peněz na pokrytí svých životních nákladů. „Vedoucí týmu na základě jednání s místní radou vždy na začátku týdne probere se všemi členy týmu, co jsou jejich pracovní povinnosti a jakou práci je potřeba odvést. Pokud někdo není pro daný typ práce dostatečně kvalifikovaný, může se poradit se školeným odborníkem,“ uvádí člen projektu Peníze za práci Oburj Alnumra. 

Lidé si z vydělaných peněz nejčastěji kupují jídlo 

První část projektu zřízená Evropskou unií probíhala od dubna do červa minulého roku a pracovalo v ní 500 mužů. Druhá část pak probíhala do konce září a zaměstnala dalších 537 mužů. V jeho rámci mělo možnost přivýdělku i 107 žen. Většinou vedly mimoškolní kroužky pro děti do osmi let, kterým mimo jiné pomáhaly vyrovnat se s válečnou atmosférou, ve které žijí. Ve třetí části, která běžela do konce loňského roku, se do Práce za peníze zapojilo 616 mužů a 174 žen. 

Podle koordinátora humanitární pomoci Člověka v tísni v Sýrii je o takovou práci velký zájem. „Do programu vybíráme členy rodin nezahrnuté do projektů potravinové pomoci nebo poukázek na jídlo s příjmem menším než 10 000 SYP (zhruba 1127 korun). Mzda za jeden den práce činí 900 SYP (101 korun) v prvním turnusu a 1000 SYP (zhruba 113 korun) v druhém turnusu,“ upřesnil koordinátor Vladimír de A. Lima. Lidé si za vydělané peníze kupují jídlo u místních obchodníků nebo je vynakládají za nájem a oblečení. 

Program Peníze za práci je jednou ze základních forem humanitární pomoci v oblastech postižených krizí. Místní obyvatelé se jeho pomocí zapojí do revitalizace prostředí a zároveň dostanou možnost vydělat si na živobytí své rodiny. Hlavním cílem je podpora samostatnosti co největší skupiny obyvatel a snaha minimalizovat jejich závislost na dlouhodobé humanitární pomoci.