Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Děsivá scéna na přejezdu v Dobrovici: Vlak před autem zabrzdil na poslední chvíli!

Autor: Tomáš Koníček - 
2. prosince 2015
05:00

Stačil kousek a došlo k neštěstí. Řidič citroënu vjížděl v Dobrovici na Mladoboleslavsku na železniční přejezd ve chvíli, kdy přijížděl vlak. Přitom výstražná světla neblikala!

Děsivě vyhlížející video. Naštěstí osobák i vlak stačily včas zabrzdit. Krátký snímek natočil řidič kamionu, který stál v koloně u cukrovaru, kam vede i železniční vlečka, po které jel vlak.

„Tohle tu není poprvé,“ napsal profesionální šofér na Facebook a přidal další video z ledna, kde na přejezdu stojí jiný vlak a opět nesvítí červená světla. „Tohle se stalo minulý týden a ten řidič osobáku měl co dělat, aby to ubrzdil,“ řekl stručně kamioňák.

Podle Drážní inspekce se taková situace může stát a vše bylo prý v pořádku. „Pokud nefunguje zabezpečovací zařízení, musí o tom strojvedoucí vědět, jet maximálně desetikilometrovou rychlostí a houkat. Je to v souladu s předpisy,“ řekl mluvčí s tím, že bezpečnost je zaručena právě nízkou rychlostí a není třeba další osoby, která by zastavovala řidiče.

Video  K srážce vlaku a auta chyběly jenom centimetry.  - Facebook
Video se připravuje ...

Počet střetů aut s vlakem Počet střetů aut s vlakem | archiv Blesku

mannys ( 2. prosince 2015 14:11 )

Jezdim tudy prakticky denně. Bílé světlo na semaforu není namontováno. Což znamená nesvítí-li červené, dojedu ke kraji a rozhlednu se, zda něco (vlak) nejede. Hromada řidičů to tu projede 70tkou protože uz je to konec města a zrychlují. 3/4 roku zde nic nejezdí, pouze v období kampaně, která běží teprve měsíc. Pán ve vestě běžel pravděpodobně jen přehodit vyhýbku. Pravdepodobne zastavil i pana kamionaka, pokud ne, tak nam tam blokuje cestu a vyhled na přejezd což ovšem není neobvyklé i když mají soukromou cestu 30 metrů od přejezdu.

-or- ( 2. prosince 2015 12:43 )

Ještě polopatě analogie ke klasickému semaforu na křižovatce: Blikající červená světla přejezdu = červená na semaforu, blikající bílé světlo přejezdu = zelená na semaforu, nebliká žádné světlo na přejezdu = zhasnutý nebo vypnutý semafor (a pak tedy platí dopravní značky). Závory do toho nemotám, ty jsou pouze doplňkové k červeným světlům.

-or- ( 2. prosince 2015 12:39 )

Koukám, spousta i profesionálních řidičů (a taky redaktorů blesku) by asi měla běžet zpátky do autoškoly. V případě, že na přejezdovém zabezpečovacím zařízení nesvítí žádné světlo, tedy ani bílé, ale ani červené, je to jako by tam žádné zařízení nebylo a platí pouze ten kříž! A řidič je povinen se přesvědčit, že se k přejezdu neblíží žádný vlak (není vidět ani slyšet) a může přejezd bezpečně přejet. V opačném případě nesmí na přejezd vjíždět (a to ani pokud neblikají červená světla, pořád je tam značka toho kříže). Jediná varianta, kdy řidič může přes přejezd bezpečně přejet je, pokud bliká bílé světlo. Je to to samé, jako když nefungují světla na semaforu světelné křižovatky, taky pak platí pouze značka hlavní silnice, nebo dej přednost v jízdě. Nebo snad když vidíte zhasnutý semafor, tak bezhlavě vjedete do křižovatky, protože tam přece nic nesvítilo???

bum-bec-bum ( 2. prosince 2015 08:52 )

Jenže tentokrát to nebyl řidič, neblinkal výstražný signál. Ale máš pravdu, tohle se nikde nevidí, snad jen u nás.

prokop78 ( 2. prosince 2015 08:48 )

Nechci tady omlouvat žádné nepozorné a zbytečně riskující řidiče na přejezdech, ale pokud by byl přejezd řádně zabezpečený závorama, tak by se určitě zabránilo hromadě nehod..Nikde jinde v západní Evropě takové nebezpečné přejezdy vidět nejsou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání