Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

21 varování za 5 minut: Ruský pilot nás ignoroval, odmítá vinu Turecko

Autor: ČTK, sou - 
25. listopadu 2015
05:20

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po úterním sestřelení ruského bombardéru tureckou armádou prohlásil, že jeho země má právo chránit své hranice. Na jeho stranu se v podstatě postavilo i NATO. Turečtí zástupci totiž údajně přehráli na mimořádném zasedání svým kolegům z aliance varovná hlášení, která byla zaslána Rusům. Celkem ruským letcům poslali 21 varování v průběhu pěti minut.

„Každý musí respektovat právo Turecka chránit své hranice,“ řekl Erdogan po mimořádném zasedání bezpečnostní rady státu. Podle diplomata NATO Turci nahlásili dva samostatné případy narušení jejich vzdušného prostoru, včetně jednoho, který trval 17 sekund.

Diplomat také uvedl, že turečtí zástupci přehráli na uzavřeném mimořádném zasedání svým kolegům z aliance varovná hlášení, která byla zaslána Rusům. Celkem ruským letcům poslali 21 varování v průběhu pěti minut.

Činitel NATO podle AP řekl, že Ankara důrazně Moskvu při dvoustranných kontaktech upozorňovala, jak vážně berou situaci po předchozích ruských narušeních tureckého vzdušného prostoru z minulého měsíce. Podle Turecka „Rusové zcela jasně nerespektovali pravidla hry a suverénní vzdušný prostor“.

Stanovisko podpořil i americký ministr vnitra

Úterní incident se stal poté, co podle tureckého tvrzení ruské letadlo proniklo do tureckého vzdušného prostoru. Toto stanovisko podpořil večer podle agentury AP činitel amerického ministerstva vnitra a diplomat Severoatlantické aliance.

Ruský letoun letěl tureckým vzdušným prostorem v úseku asi 3,2 kilometru, což znamená, že šlo o pouhých několik sekund nad tureckým územním výběžkem v místech, kde se stýkají hranice syrských provincií Idlib a Latákíja.

cid2000 ( 26. listopadu 2015 18:20 )

Nejhorší je vážení,že teroristi z Turecka hrajou kartama EU a tím pádem i našema Českýma a my tu hru vůbec,ale vůbec nemůžeme ovlivnit.Jediný,kdo to řídí je USA,Turecko spolu s ISIS.Jsem z toho docela nešťastný přátelé,že jsem vlastně na straně terorismu,vrahů,banderovců,ikdyž nechci!Sobotka,Stropnický,Zaorálek,STOP09 se Štetinou a knížetem nás vlečou do neštěstí a nikdo se tomu nebrání.

kkkastr ( 25. listopadu 2015 13:01 )

Jsi tak tupý od narozeni nebo az nyni co chlastáš?

tuba24 ( 25. listopadu 2015 09:38 )

jasne, a teraz tu o karkulke

tuba24 ( 25. listopadu 2015 09:36 )

Odpal spat do Czečenska čúza Neviem koho si *** ale do teba by som nesiel ani keby si mi zaplatila

kkkastr ( 25. listopadu 2015 09:30 )

Kolikrát jsi schopen vlézt strújci teroru a tedy USA do zadku za pět minut. Byl jsem na vojně u PVOS, Němčouři tento obrat dělali běžně, ono letadlo není kolo aby ses otočil na místě.

Zobrazit celou diskusi