Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V4 jednala o uprchlících jen ve třech. Kde byl polský prezident?

Autor: Vera Renovica - 
8. října 2015
14:10

Ze skupiny států visegrádské čtyřky (V4) se na chvíli stala V3. Na setkání prezidentů u maďarského Balatonu si ve čtvrtek vyslechli státní hymny český prezident Miloš Zeman (71) i jeho slovenský a maďarský protějšek. Připojila se také chorvatská prezidentka. Polský prezident Andrzej Duda však překvapivě chyběl.


Kvůli nevyzpytatelnému počasí se totiž polskému prezidentovi zpozdil let. Více než hodinu se tak jednalo bez něho. Maďarský prezident János Áder mu nakonec vyrazil naproti a zanechal v jednací místnosti Zemana se slovenskou hlavou státu, Andrejem Kiskou.

Jak Blesku potvrdil hradní mluvčí Jiří Ovčáček, hovořilo se převážně o uprchlické krizi. „Jednání prezidentů Visegradské čtyřky a chorvatské prezidentky bylo zaměřeno na dvě témata. Tím prvním jsou klimatické změny a tím druhým je migrační krize. Pokud jde o migrační krizi, pan prezident sdělil svůj názor ostatním účastníkům jednání, to znamená názor, který je kritický vůči kvótám, kritický vůči stálému přerozdělovacímu mechanismu,“ uvedl Ovčáček. 

Podívejte se na video z jednání, kde Česko zastupoval Miloš Zeman:

Video  Miloš Zeman na jednání V4  - Vera Renovica, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Jestli došlo na „grilování” Kisky, který migranty nedávno přivítal ve své prezidentské kanceláři, ze strany Zemana – velkého odpůrce kvót i uprchlické vlny – však bude jasné až zítra. Tehdy proběhne společná tisková konference všech prezidentů. 

Jednání byla ovšem podle Ovčáčka velmi přátelská. „Ta atmosféra je velmi dobrá. Důležité je, že si prezidenti - a také chorvatská prezidenta - vyměnili názory na otázku migrační krize. Není žádným tajemstvím, že například slovenský prezident má opačný názor než český prezident, ale to patří k diskusi,“ uvedl.

Zemana zítra čeká první bilaterální schůzka s Dudou, který je polským prezidentem teprve dva měsíce. Pravě Duda kritizoval polskou ministryni vnitra Terezu Piotrowskou, když na konci září porušila jednotu V4 a v Bruselu, na rozdíl od ostatních států ve skupině, zvedla ruku pro povinné kvóty na přerozdělení uprchlíků po Evropské unii. 

Kromě toho se Zeman už podruhé za krátkou dobu setkal s chorvatskou prezidentkou Kolindou Grabarovou Kitarovićovou. I ona se k jednání hlav států V4 připojila kvůli uprchlické tematice. Její země totiž čelí obrovskému návalu běženců.

„Stěžovala si, že v Chorvatsku je 80 tisíc uprchlíků, a jak víte, jsou s nimi velmi vážné problémy. Pro chorvatskou ekonomiku a pro chorvatskou společnost je to velká zátěž,” zrekapituloval před devíti dny Zeman jejich setkání v rámci Valného shromáždění OSN v New Yorku. 

„Chorvatská prezidentka se netají svým kritickým názorem na řešení migrační krize prostřednictvím kvót. Ve své podstatě má totižný názor jako český prezident,“ dodal Ovčáček. 

oltec ( 9. října 2015 15:48 )

vi3ol o kom to kecáš ožralec už je ve 3 urnách tak jak muže neco nařizovat Putinovi uhříku

oltec ( 9. října 2015 15:44 )

máš pravdu repelos myslím si ,že Kiska už vícekrát nebude prezidentem lidi na slovensku ho mají už plné zuby

ivoadler ( 8. října 2015 15:17 )

Zaplať pánbu, že Duda nakonec přijel. Už jsem myslel, že Poláci opět trhli partu. U nich by mě to nepřekvapilo. Chorvatům jejich problémy přeju. Jen ať si taky užijí světovosti. Němcem nemám moc rád. Jsou dost nafoukaní. Ale pořád jsou to lepší sousedi než muslimové. Chyběli by mi.

vi3ol ( 8. října 2015 15:08 )

To jo, tak Ovč. může grilovat... Když mu páníček usne..Co už může k tomu ožrala dodat?? Nařídil Putinovi bombardovat Sýrii, zlý sen se naplnil, přijdou teď už skuteční džihádisté, úkol splněn..

gogo ( 8. října 2015 15:05 )

Mezi běženci je nápadně mnoho mladých a zdravých mužů ve věku branců. Prý nechali doma rodiny. Odkdy je ctností mužů utíkat z boje a utíkat do ráje, kde pečení holubi padají do úst ? Pokud svoji vlast milují (jak se dušují) proč ji nebrání ? A Německo ? Kvůli nízké porodnosti a vysokému vystěhovalectví a vysoké vznikající v něm (již léta) arabské komunitě, přestane v dnešní podobě existovat. Západ je degenerován (stejně jako stará říše římská) blahobytem, který mu neumožňuje realisticky myslet a domýšlet. Na rozdíl od V4, která ještě tak degenerovaná není.. A tak nás může i postihnout osud starého Říma..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa