Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Boko Haram opět zaútočila: V Čadu zemřelo 11 vojáků a 40 extremistů

Boko Haram opět zaútočila. (Ilustrační foto)
Boko Haram opět zaútočila. (Ilustrační foto)  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
6. října 2015
21:14

Islamistická skupina Boko Haram dnes zaútočila v Čadu a zabila 11 vojáků tamní armády, která ale extremisty zahnala na útěk a téměř 40 jich zabila. Informoval o tom mluvčí čadských ozbrojených sil. Podle agentury AFP islamisté touto akcí potvrdili, že jsou stále schopní provádět vražedné útoky, přestože je ofenziva vedená armádami zemí regionu značně oslabila.

„Nepřítel pronikl z nigerijského území, aby zaútočil na pozice čadských sil,“ sdělil v prohlášení generální štáb čadské armády. Přiznal ztrátu 11 vojáků a zranění 13 dalších, ale zdůraznil, že nepřítel byl odražen, přičemž přišel o 37 bojovníků a o „velké množství materiálu“. Armáda posléze celou oblast pročesala.

Bezpečnostní zdroje podle AFP upřesnily, že Boko Haram zaútočil na armádní pozice brzy ráno v oblasti Čadského jezera u základny Kaiga Ngubua asi dva kilometry od nigerijských hranic.

O Čadské jezero se s Čadem dělí Nigérie, Niger a Kamerun. V jezeře je velké množství ostrovů a ostrůvků obydlených rybáři a jeho okolí je těžko přístupné kvůli husté vegetaci. To usnadňuje islamistům Boko Haramu pronikání na čadské území a provádění útoků.

Skupina Boko Haram vznikla v roce 2002 a hlásí se k ideologii organizace Islámský stát. Na severovýchodě Nigérie vyhlásila vlastní chalífát. Většinu tohoto území ale ztratila v bojích s armádami Nigérie a sousedních zemí, včetně Čadu, jehož ozbrojené síly se do ofenzivy proti Boko Haramu zapojily začátkem letošního roku.

Řádění islamistických vzbouřenců si v Nigérii od roku 2009 vyžádalo více než 17.000 mrtvých a přes dva miliony lidí před nimi uteklo z domovů. Podle organizace Amnesty International jen od června při násilnostech připisovaných Boko Haramu bylo v Nigérii, Kamerunu, Čadu a Nigeru zabito nejméně 1600 lidí.

soudcijsoumafiani ( 6. října 2015 22:14 )

Pusťte na ně Valentu http://x2t.com/4/ivo

Zobrazit celou diskusi