Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vynucené sňatky, hladovění i znásilňování: Zajatkyně Boko Haram líčí roční peklo v rukou únosců

Autor: ČTK - 
4. května 2015
12:27

Jen některé z žen, jež se dostaly minulý týden ze zajetí islamistické skupiny Boko Haram, jsou ochotné hovořit o své zkušenosti. Patří k ní hlad, hrozby, omezování osobního pohybu. V neděli večer bylo do tábora v hlavním městě státu Adamawa dopraveno 275 dětí a žen. Mnohé jsou v šoku a vykazují známky podvýživy, napsala agentura AFP. 

První podporu jim poskytuje Národní agentura pro zvládání krizových situací (NEMA). Její mluvčí Sani Datti řekl, že osm žen a patnáct dětí muselo být hospitalizováno kvůli zranění, jež utrpěly při osvobozovací armádní operaci.

Před více než rokem byla ze své vesnice u Medagali na severu státu Adamawa unesena osmnáctiletá Binta Abdullahi. Příjezd vojáků přežila náhodou. „Když vojáci začali osvobozovat tábor, kde nás drželi, řekli nám naši únosci, abychom se ukryly pod stromy a do křoví, protože tam unikneme armádnímu bombardování. Ty, které poslechly, přejela armádní auta, protože vojáci nevěděli, že tam někdo je,“ řekla Binta.

Když vojáci bojovníky Boko Haram přemohli, vzali do aut ty nejslabší a nemocné a ostatní nechali jít za kolonou, aby pěší chránili před minami. Lidé z Boko Haram nálože rozmístili téměř všude. „Jedna žena přesto na jednu stoupla a při výbuchu zemřely nejméně tři ženy a několik vojáků,“ vypráví Binta.

Vězněna byla na dvou místech, než ji islamisté v dubnu převezli do lesa Sambisa. Předtím prošla městem Gwoza na severovýchodě Nigérie, kde má Boko Haram hlavní stan. Skupina se hlásí k radikálům z Islámského státu a právě v okolí tohoto města loni vyhlásila chalífát.

Bintiny dvě sestry byly také uneseny, ale podařilo se jim utéct. Binta uprchnout odmítla, protože se ujala tří malých dětí, jejichž matky nebyly mezi zajatkyněmi. „Nemohla jsem je opustit,“ řekla.

Bintina výpověď se podobá tomu, co říkají také ostatní zajatkyně. Hovoří o vynucených sňatcích, sexuálním týrání a psychologickému nátlaku. Některé byly přinuceny bojovat v oddílech Boko Haram. „Chtěli po nás, abychom se provdaly za členy Boko Haram, ale my jim řekly, že to nepřipadá v úvahu, protože jsme už vdané. Řekli nám na to, že nás tedy prodají jako otrokyně, až se to bude hodit,“ vypráví jedna z žen.

Devatenáctiletá Lami Musa byla ve čtvrtém měsíci těhotenství, když islamisté vtrhli do její vesnice u Chiboku a unesli ji. Právě v Chiboku skupina loni zajala 200 školaček. Případ vyvolal pozdvižení nejen v Nigérii, ale i ve světě. Stal se z něj symbol nájezdů, při nichž Boko Haram od začátku loňského roku zajal 2000 žen.
Lami unikla vynucenému manželství díky svému těhotenství, ale řekli jí, že si počkají, až porodí. „Naštěstí mne den po porodu vojáci osvobodili,“ říká žena.

V táboře ve městě Yola se NEMA nejdříve snaží ženy identifikovat. Jak dlouho v tomto táboře zůstanou, nikdo neví. „Většina z nich je unavená a v šoku. Jsou rozcuchané a je zřejmé, že se dlouho nemyly,“ říká Datti. Pro začátek je tedy nejdůležitější zajistit jim jídlo, matrace, deky, moskytiéry, mýdlo a prací prostředky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petr11 ( 4. května 2015 14:19 )

.....svět je zvrácenej

Zobrazit celou diskusi