Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

15letý Brit dostal doživotí. Připravoval islamistu na teroristický útok

Chlapec chystal vraždu nejméně jednoho policisty při obřadu na památku válečných veteránů v Austrálii.
Chlapec chystal vraždu nejméně jednoho policisty při obřadu na památku válečných veteránů v Austrálii.  (Autor: AP)
Autor: ČTK - 
2. října 2015
23:36

K doživotnímu vězení odsoudili v Londýně patnáctiletého Brita za přípravu vraždy a setnutí hlavy nejméně jednoho policisty islamistou v Austrálii. Plánoval zabití i dalších lidí. Podle webu BBC se nejspíš jedná o nejmladšího britského občana, který byl kdy uznán vinným z terorismu.

Nezletilec z anglického města Blackburn stráví nejméně pět let ve vězení pro mladé zločince. Poté by měl být přemístěn do žaláře pro dospělé s možností budoucího propuštění, pokud již nebude považován za nebezpečného. Podle BBC ale nejspíš vězení nikdy neopustí. „Představuje významné riziko,“ řekl soudce.

Hoch se ve svých 14 letech vydával za staršího a po internetu připravoval jednoho 18letého džihádistu v Austrálii k útoku ve jménu Islámského státu (IS). Poslal mu tisíce zpráv.

Dohromady je dal jeden policii známý verbíř IS. Útok se chystal 25. dubna v místě obřadu na památku válečných veteránů z první světové války v Austrálii.

Útok by se pravděpodobně zdařil, kdyby britská policie nezachytila jeden z hovorů mladého Brita a nevarovala australské úřady. „Byl by to masakr,“ řekl po zatčení podle BBC mladý Angličan psychiatrovi.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi