Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klausovi amnestovaní vězni se vrací za mříže. Rychlostí 20 trestanců za měsíc

Autor: zst - 
1. října 2015
12:22

2. ledna 2013 vyhlásil tehdejší prezident Václav Klaus dílčí amnestii. Ta sice nakrátko vyprázdnila české věznice a dala potrestaným druhou šanci, většina jí ale nevyužila a za mříže se dříve či později vrátila. Aktuální rychlost – 20 odsouzenců měsíčně. Na vině jsou nejčastěji drobné krádeže, podvody či neplacení výživného. Upozornil na to web Lidových novin.

Tisíce lidí se díky amnestii Václava Klause dostaly z vězení. Zhruba 2 500 jich ale měly podmínku a právě tito odsouzení zločinci se postupně za mříže vrací. Aktuálně jich proudí zpět do vězení 20 každý měsíc.

Web Lidových novin uvádí příklad na ženě, která lákala ze starších lidí peníze za zprostředkování prodeje zboží. Pak ale Václav Klaus během svého novoročního projevu vyhlásil - jako rozloučení z Pražským hradem - dílčí amnestii.

Žena se tak dostala na svobodu, netrvalo ale dlouho a několikrát se vkradla do nemocnice a ze starých lidí tam vylákala peníze na splacení dluhů. "Událo se to několikrát během roku 2014 a 2015 než byla dopadena a odsouzena," okomentovala případ mluvčí rezortu justice Tereza Schejbalová.

A protože měla žena po propuštění podmínku, zamířila zpět do vězení. Stejně jako ona si ale vedla celá řada trestanců, důvodem bylo nejčastěji neplacení výživného nebo drobné krádeže a podovody. "U některých z nich již bylo rozhodnuto o tom, že podmínku porušili, a proto si zbytek amnestovaného trestu odpykají," dodala Schejbalová.

Kontrola amnestovaných končí až u Zemana

Na amnestované hříšníky dohlíží po propuštění z vězení soudy. Lustrují jejich jména v databázi trestních stíhání či soudních verdiktů. Pokud skutečně podmínku po propuštění porušili, dozví se o tom ministerstvo spravedlnosti. Proces tam ale nekončí - po posouzení hlášení soudu jdou dokumenty až na Pražský hrad do Kanceláře prezidenta republiky.

"Prezident vydá sdělení soudu k tomu, aby mohl nařídit, že se dotyčný neosvědčil a má vykonat zbytek trestu," vysvětluje Schejbalová. Klausovu amnestii tak musí řešit i Miloš Zeman, který rozhoduje o osudu nenapraveného hříšníka.

salto ( 2. října 2015 08:54 )

Přesně tak, Klaus měl nejaký picmochy u (_!_), tam šlo o krvavý prachy a gaunery, že by před nimi blednul i sám Al Capone...

moiaza ( 1. října 2015 17:36 )

Vrácí se jen "křoví" Ti hlavní se do vězení nevrátí. Ti jsou za vodou. To byl hlavní účel Klausové amnéstie. Pustit na svobodu ty, kteří měli na rozrádaní státu největší podíl. S těmito lidmi se svézlo i pár malých zlodějíčků, kteří se dnes vrácí zpět.

sores ( 1. října 2015 16:45 )

Hlavně by tam měl jít dědek odpo.rný Klaus. Pustil je, aby se mohl na důchod nakapsovat, hn.usák,brrrr.

smoyde ( 1. října 2015 15:04 )

Je to jedno, za nějaký čas nás IS a Rus rozmetou

smoula05 ( 1. října 2015 14:04 )

 zavřít toho gaunera arogantního ješitného staříka Klause kolika sviním vyčistil hlavu a kolik lidí má oči pro pláč jeho a Liviino pachtování o místo velvyslance na Slovensku zavřít ho i ji až budou černí a srát tlustý do tenkejch

Zobrazit celou diskusi