Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Velké Losiny provoněla čokoláda, koná se zde čokoládový festival

Ve Velkých Losinách se koná festival čokolády.
Ve Velkých Losinách se koná festival čokolády.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
26. září 2015
10:35

Velké Losiny na Šumpersku provoněla ode dneška čokoláda. Lázeňské město poskytlo kulisy pro první ročník čokoládového festivalu s názvem Čokoládové lázně aneb čokoláda v pohybu. Akce, která potrvá až do neděle, nabídne návštěvníkům nejen gastronomické zážitky, ale i řadu pohybových aktivit. Na festival přijeli se svými dobrotami cukráři, přední šéfkuchaři, ale například i modelky v čokoládových doplňcích. Pořadatelé kvůli festivalu připravili zhruba 700 až 800 kilogramů čokolády.

"Festival jsme připravovali zhruba rok. Akcí jsme chtěli propojit zdejší termální lázně, termální park, zámek, papírnu, ale i Dlouhé stráně či Loučnou. Máme tady spoustu krásných památek, chtěli bychom, aby se tady lidé vraceli," řekla dnes ČTK spoluorganizátorka festivalu a zároveň cukrářka Jana Kašparová.

Pro festival připravili cukráři dohromady 700 až 800 kilogramů čokolády. Lidé ji mohou na mnoha místech Losin konzumovat v různých podobách. K dispozici je jim degustace vína s pralinkami, ochutnávat mohou také šípkové víno s čokoládou nebo čokoládové menu Michaela Solničky z Jeseníku, který je známý pod přezdívkou Mr. Steak.

Pro návštěvníky akce připravil vyzrálé steakové maso nebo zvěřinu z jesenických honiteb v kombinaci s lahodnou čokoládou. Čokoláda bude zdobit také modelky při módní přehlídce. Cukrářky pro ně několik týdnů chystaly půldruhého kilogramu těžké čokoládové klobouky, čokoládové šperky včetně korálů či náušnic nebo čokoládové vějíře.

Festival se po celý víkend odehrává na několika místech. V ruční papírně mohou zájemci malovat čokoládou na jedlý papír, řada doprovodných pohybových aktivit je rozprostřena také do zámeckého areálu a Areálu zdraví. Na Dlouhých stráních si mohou zájemci zabruslit o čokoládovou brusli a v lázeňském parku si lidé oddechnou při procházce čokoládovým lesem.

K festivalu se připojila také Loučná nad Desnou, která poskytla vláček spojující Loučnou s Kouty nad Desnou, řadou aktivit se k festivalu připojuje i místní zámecký park.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi