Před soudem by měl stanout bývalý primátor Pavel Bém a jeho parta, řekl v úterý při výpovědi někdejší náměstek primátora Josef Nosek. Také on čelí spolu s dalšími devíti politiky obžalobě v kauze Opencard.

Kauza se v úterý dostala před pražský městský soud. Elektronická karta Opencard přitom pochází z éry Pavla Béma (ODS). Původně měla mít řadu funkcí, nakonec se z ní ale stala předražená tramvajenka, která Prahu vyšla na 1,74 miliardy korun. Také Nosek stejně jako politici před ním u soudu pochybení odmítl.

U soudu kvůli uzavřeným smlouvám

Obžaloba tvrdí, že deset tehdejších radních v dubnu 2012 neoprávněně zvýhodnilo firmu Haguess, když ohledně Opencard souhlasili s uzavřením dvou nových smluv. „Právníci říkali, že to je v pořádku, tak nebyl důvod pochybovat,“ bránil se Nosek při výpovědi.

Na obhajobu exradních pak dodal, že pražský magistrát má 2500 zaměstnanců, kteří zpracovávají nejrůznější materiály pro radní. A ti pak nemají šanci si informace ověřit. „Nikdo z nás neměl pochybnosti o tom, že po formální stránce neděláme nic nezákonného,“ dodal Nosek, který měl na starosti dopravu.

U dopravního podniku prý předem zjišťoval důsledky toho, kdyby se smlouvy neuzavřely. Kromě potíží v dopravě by prý měli problémy i studenti, kteří by ztratili přístup například i k učebnicím kvůli tomu, že by výpadek Opencard paralyzoval Národní technickou knihovnu.

Vinu odmítli i další politici

Exnáměstek Nosek v úterý vypovídal jako poslední, v dalších dnech by měl na řadu přijít i exprimátor Bohuslav Svoboda. Další z bývalých primátorů Tomáš Hudeček se z líčení omluvil.

Bývalý radní pro kulturu a památkovou péči i současný pražský zastupitel Václav Novotný (TOP 09) byl pak dalším politikem, který v úterý vypovídal. V roce 2012 měly podle něj podklady pro prodloužení smluv s firmou Haguess, které byly předložené na jednání rady hlavního města, všechny potřebné náležitosti. A to včetně podpisů šéfa IT nebo právního odboru magistrátu. „Neměl jsem důvod pochybovat,“ řekl soudu Novotný.

Při studování materiálu pro jednání rady ho prý zaujal rozdíl ceny předpokládané a rozdíl ceny výsledné, na což se chtěl zeptat, ale předběhl ho někdejší primátor Bohuslav Svoboda (ODS). „Diskuse byla velmi důkladná, kvalifikovaná a obšírná. Rozhodnutí, které jsme přijali, bylo jediné možné,“ prohlásil Novotný. Je si prý jistý, že rada rozhodla správně a nezpůsobila žádnou škodu. Jenže podle obžaloby vznikla Praze škoda nejméně 24,9 milionu korun.

Richter zpochybnil obžalobu i práci policie

Také pražský zastupitel Pavel Richter obžalobu odmítl. I on uvedl, že nemá nad rozhodnutím rady pochybnosti. „Obžaloba je chybná,“ řekl soudu Richter. „Nebyl stín pochybnosti, že bychom někde porušovali zákon,“ uvedl Richter.

Ani podle něj nebylo možné jiné řešení než prodloužit obě smlouvy. V druhém případě by se pak systém Opencard mohl jedině už nechat vypnout nebo zkolabovat, upozornil. Richter navíc tvrdí, že se zároveň podařilo dokonce i celý systém zlevnit. Richter navíc zkritizoval práci policie s tím, že má pochybnosti o odbornosti vyšetřovatelů.