Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Změna v danění hazardu. U hracích automatů stát přitvrdí

Nejvyšší sazbou budou daněné hrací automaty.
Nejvyšší sazbou budou daněné hrací automaty.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, kle - 
1. září 2015
07:40

Hazard bude zřejmě v Česku od příštího roku zdaněn nižší sazbou pro sázkové hry a vyšší pro hrací přístroje. Z loterijních a kurzových sázek by se měla odvádět daň 23 procent a u hracích automatů 28 procent, uvedly Hospodářské noviny. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) požadoval původně jednotnou daň 25 procent.

Na nové úpravě, jež by měla platit zhruba rok do přijetí nového zákona o hazardních hrách, se shodla koaliční rada. Napsaly to Hospodářské noviny, které se odvolávají na šéfa poslaneckého klubu ČSSD Romana Sklenáka.

„Vedle toho by byl poplatek 110 korun za jeden hrací automat,“ doplnil Sklenák. S tímto poplatkem, který je proti nynějšku dvojnásobný, počítal už původní návrh ministerstva financí.

Za návrhem, na kterém podle listu vydělají velké sázkové společnosti jako Fortuna nebo Tipsport či loterijní Sazka, stojí lidovecký poslanec Jan Bartošek.

Ten byl proti původnímu Babišovu návrhu, že by od příštího roku měla daň pro všechny hazardní firmy vzrůst z 20 na 25 procent. Podle Bartoška tato úprava nerozlišovala, jak je daný druh hazardu společensky škodlivý.

Nový zákon až v roce 2017

Zdanění by se následně mělo změnit od roku 2017, odkdy by měl platit nový zákon o hazardních hrách a zákon o dani z hazardních her. Vláda je schválila koncem července.

Navrženy jsou tři sazby zdanění: 35 procent pro hrací přístroje, 30 procent pro živé hry, loterie a binga a 25 procent pro kurzové sázky nebo tomboly.

Nový zákon by měl také zvýšit pravomoci obcí v regulaci hazardu. Měla by být také zavedena například povinná zavírací doba heren a nově povoleno podnikání zahraničních online sázkových společností, což umožní jejich zdanění.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa