V loňském roce zakázalo herny na svém území Brno. Jenže zakázané ovoce nejlépe chutná a ve městě začala vznikat nelegální místa místa hazardu, kvízomaty a soukromé herní kluby.

Nynější náměstek primátora Brna Matěj Hollan (Žít Brno), který tažení proti hernám odstartoval, pro časopis Týden uvedl: „Z pohledu hráče je lepší, když tu bude pět nelegálních heren než pět legálních. Počet automatů v Brně klesl na desetinu. Když tu zůstane pár černých heren, tak to na věci nic nemění. Problém hazardu je v Brně vyřešen.“

Zákaz, který Praze uškodí?

Podle Hospodářské komory však zákaz heren povede ještě k větším problémům, než kterým město dosud čelí. „Bohulibý záměr regulovat nadměrný počet heren se dostal do fáze, kdy likvidujeme běžné podnikatele a dláždíme cestu černému trhu. Jestli někdo říká, že mu nevadí nelegální herny, tak je snad něco špatně, ne?“ řekl Blesku Stanislav Brunclík, člen představenstva Hospodářské komory.  

Podle Brunclíka nejde o zastávání se hazardu, ale o fakt, že zákaz povede k založení nového a mnohem hůře řešitelného problému nelegálních heren.

Stát na nelegální místa hazardu nemá páky

„Mapujeme vznik černých heren, nelegálních výherních zařízení a vidíme, že stát nemá nástroje, jak to zarazit,“ zmínil Andrej Čírtek za Sekci pro regulaci loterií pražské Hospodářské komory. „Není přece ve společenském zájmu žádné společnosti, aby podnikatelé, kteří respektují zákony a veškerá pravidla, byli vytlačeni z trhu a nahrazeni nelegálním byznysem,“ dodal Čírtek.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) k vyhlášce už v minulosti uvedla: „Novela vyhlášky prošla připomínkovým řízením, ve kterém se jednotlivé městské části, Městská policie Praha a další instituce mohly vyjadřovat k místům, kde jsou provozovány loterie a jiné podobné hry. Šlo nám především o vytipování problematických míst, o kterých se ví, že například přitahují drobnou kriminalitu.“

Podle Čírtka je navíc zákaz loterie a podobných her na území naší metropole
kontraproduktivní. „Loterie a hry jsou součástí společnosti a zákaz legálního provozu je prostě špatně. Hráči si svůj prostor najdou,“ míní.