Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pomohl prosadit církevní restituce. Teď je exposlanec Pekárek venku z vězení

Roman Pekárek odchází od odvolacího soudu.
Roman Pekárek odchází od odvolacího soudu.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, kle - 
25. srpna 2015
14:00

Za korupci si měl odsedět pět let, na svobodě je už ale po polovině trestu. Okresní soud v Hradci Králové podmínečně propustil z vězení bývalého poslance Romana Pekárka (dříve ODS). Někdejší místostarosta Kolína byl ve vězení za korupci s prodejem městského pozemku. Ve sněmovně Pekárek „zaskočil“ za rebely z ODS a pomohl tehdejší Nečasově vládě schválit ve sněmovně církevní restituce.

Návrh na podmínečné propuštění podal ředitel věznice. Sdělila to soudkyně Helena Huláková. Pekárek už hradeckou věznici opustil. Ve vězení byl od 18. února 2013, minulý týden měl tedy odpykanou polovinu trestu.

„Byly splněny zákonné podmínky pro rozhodnutí o podmínečném propuštění,“ řekla soudkyně Huláková. Propuštění bývalého poslance z vězení potvrdila Pekárkova manželka. Ta řekla, že její manžel své propuštění zatím nebude komentovat.

Ve vězení za úplatek

Pekárek jako bývalý kolínský místostarosta nabídl podle obžaloby podnikateli Petru Ličkovi, že zařídí za milionový úplatek prodej pozemků za nižší cenu, než se počítalo v městském rozpočtu.

Pekárkovi se podle žalobce podařilo o transakci přesvědčit městskou radu i zastupitelstvo. Vlastník nyní parcely pronajímá k zemědělským účelům.

Pekárek dostal kromě pětiletého vězení za přijetí úplatku a zneužití pravomoci také pokutu 250 000 korun. Soud dále Pekárkovi zakázal působit v samosprávě na pět let. ODS v Kolíně mu pozastavila členství ve straně.

Pekárkovo dovolání v červnu 2013 odmítl Nejvyšší soud, podle kterého se podařilo trestnou činnost řádně prokázat. Později Pekárkovu stížnost odmítl i Ústavní soud.

salto ( 26. srpna 2015 08:49 )

Pro všechny diskutující: už Havel upozorňoval, že pravda a láska zvítězí. No a nikdo nevěřil...

tgbg ( 25. srpna 2015 19:42 )

Aspoň, že pomohl a udělal jednu správnou věc. Komouši ukradli a zruinovali všechno co mohli, teď se církvi něco málo vrátilo.

frantacizek ( 25. srpna 2015 17:21 )

to si nemyslím, že je to rozumný. Měl si to odsedět celý, už jen za ty restituce.

vladimir1950 ( 25. srpna 2015 15:26 )

Tohle by nadzvedlo každého. Je to lumpárna, když pro restituce hlasoval nepravomocně odsouzený poslanec a teď ho propustí. To by se nikde ve světě v demokracii nemohlo stát. Na tom jeho případu je vidět, že naše justice a policie, celý represivní aparát jsou prolezlé korupcí. A kdo se nepodřídí, je z kola ven. To se stalo advokátovi Láskovi, kterého "mezi sebe" do Unie obhájců nepustila banda těch, "co spolu mluví"..

opium ( 25. srpna 2015 15:16 )

Řekl si o milionový úplatek, trestem bylo 5 let a zaplacení 250 tisíc. Na půlku je venku. Celkem slušný zisk. Jako nepravomocně odsouzený se dostal do sněmovny aby nahradil ty tři rebely ODS , co nakonec byli odškodněni. Cíl byl jasný - zvednout ruku pro církevní restituce. Ten jeden hlas totiž chyběl. Splnil úkol a pak si odešel sednout do vězení a plat poslance mu šel dál. No nežije se v téhle lidem zemi krásně ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa