Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poslední bílý nosorožec z Česka prý brzy umře: Vědci se chtějí pokusit o umělé oplodnění

Autor: dce - 
16. července 2015
10:07

Súdán se před třiačtyřiceti lety narodil v Africe, po odchytu se ale dostal do zoo ve Dvoře Králové. Dnes je posledním žijícím nosorožcem tuponosým, přezdívaným také bílý. Naděje na záchranu druhu je už prakticky nulová - Súdán totiž podle přírodovědců brzy zemře!

Súdána dnem a nocí hlídá ozbrojený hlídač, který posledního bílého nosorožce chrání před pytláky. Jeho druh to ale nezachrání – Súdán je posledním samcem, na světě žijí ještě 4 samice. Jenže nosorožec, který pochází ze zoo ve Dvoře Králové, se už pářit nikdy nebude.

Podle přírodovědců je Súdán už velmi starý – 43 let je mnohem víc, než se nosorožci běžně dožívají. Podle všeho se blíží čas, kdy Súdán a s ním i jeho druh zmizí z planety Země. Počet a aktivita jeho spermií rychle klesají, navíc kvůli problémům se zadníma nohama není schopen samici sám oplodnit.

Šest let trvající program "Poslední šance na přežití", kdy byli čeští nosorožci odvezeni do Keni, se dá považovat za neúspěšný. Loni zemřel předposlední samec Suni, který byl mnohem mladší než Súdán.

Vědci se přesto chtějí pokusit o umělé oplodnění zbývajících samic. K odnošení oplodněných vajíček chtějí použít jižní poddruh nosorožce tuponosého, kterých je na světě nejvíc. Problém ovšem je, že tato metoda nebyla u nosorožců zatím vůbec vyzkoušena, je tedy potřeba ji otestovat dříve, než se o to budou vědci pokoušet se vzácnými vajíčky téměř vyhynulého druhu. Druhou možností je pokusit se druhy zkřížit – spermiemi od Súdána oplodnit jeho jihoafrickou příbuznou. 

Súdána nyní stráží hlídači 24 hodin denně. Nebezpečí mu hrozí od pytláků, kteří stále prahnou po jeho rohu. Ten je pravidelně pilován, aby to pytláky odradilo. Přesto hlídači nenechávají nic náhodě. Súdán si na ně dokonce natolik zvykl, že se od nich nechá drbat na břiše a přijde, když na něj zavolají jménem.

misawales ( 16. července 2015 10:26 )

 No jo máte tam velkou chybu. Zoo Dvůr Králové ne Hradec Králové.

ninga ( 16. července 2015 10:14 )

A v Hradci Králové o té své zoo vůbec nevědí!

Zobrazit celou diskusi