„Výskyt obezity u zvířat kolísá v závislosti na regionu, pohybuje se od 25 do 40 %. Přičemž majitelé si často ani neuvědomují, případně si nechtějí přiznat, že jejich pes nebo kočka má nadváhu,“ komentuje současný stav veterinářka Lucia Repová z Royal Canin. V Americe jsou na tom psi a kočky ještě o něco hůř, obézních jich tam je polovina.

Zapojte se všichni

V boji proti obezitě je důležitá především odhodlanost a zapojení všech členů rodiny do změny stravovacích návyků mazlíčka. Všichni by měli respektovat nová pravidla a nesnažit se zvířecímu příteli »přilepšit«.

„Jestliže chcete svého psa nebo kočku odměnit, dbejte na to, aby měl pamlsek správnou nutriční hodnotu a zvířeti nepřitížil. Poraďte se v obchodě s krmivy, jaký pamlsek je pro snižování váhy vhodný,“ radí veterinářka Lucia Repová. Zapomeňte tedy na piškoty či kolečka salámu! Při redukci je také nezbytné, aby proběhla výměna původního krmiva za nové, které má snížený obsah kalorií. Velmi důležitý je i pohyb! Každý den byste měli svého miláčka vytáhnout alespoň na hodinovou procházku (u koček nahradí chůzi aktivní hraní, běhání za provázkem, lovení hračky atd.).

Nadváha je pro zvíře nebezpečná

Připadá vám domácí mazlíček s pár kily navíc roztomilý? Chcete mu dopřát, protože tráví většinu dne doma sám? Pak zbystřete. Pro zvířata je dle odborníků zvýšená hmotnost ještě nebezpečnější než pro člověka! Snížení imunity, zhoršení kvality kůže a srsti, onemocnění srdce a dýchacího ústrojí, cukrovka, poškození páteře, artróza a další choroby jdou ruku v ruce s obezitou. „Nejenom zrádné nemoci, ale i nižší věk, kterého se vaše kočka či pes může dožít – to je vizitka obezity. Proto je dobré si pořádně rozmyslet, zda pamlsek či zbytky od večeře zvířeti spíš nepřitíží, než aby přilepšily,“ říká veterinářka.

Jak poznáte obezitu?

* Zvíře nemá chuť k hraní a k větší pohybové aktivitě.
* Nelze mu snadno nahmatat žebra.
* Špatně jde rozpoznat i pas zvířete.
* Zvíře je často ospalé a unavené, většinu dne prospí.
* Břicho není vtažené, ale vypouklé.
* Pohybuje se plouživě a pomalu.

Jak je zbavit kil?

* Poraďte se s veterinářem.
* Upravte krmivo či jeho dávkování.
* Vynechte pamlsky obsahující cukry, tuky, škrob a nahraďte je zdravější nízkokalorickou odměnou.
* Vydržte a odolejte smutnému zvířecímu pohledu.
* Zvyšte pohyb zvířete.

Kolik by mělo zvíře vážit?

* Jorkšírský teriér 1,5 4 kg
* Labradorský retrívr 25–35 kg
* Německý ovčák 25–36 kg
* Čivava 0,5–2,5 kg
* Pudl malý 5–7 kg
* Americký kokršpaněl 11–13 kg
* Mops 6–8 kg
* Knírač 4,5–7 kg
* Kočka domácí 2,5–7 kg
* Perská kočka 3,5–7 kg
* Siamská kočka 2,5–5,5 kg
* Britská kočka 4–8 kg
Poznámka: U plemen uvádíme jejich průměrnou váhu. Obecně platí, že samci váží více než samice.