Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na Šumavě žije vlk! Fotopast zachytila unikát v jižních Čechách

Autor: ČTK - 
26. března 2015
09:53

Na Šumavě žije vlk! Tak zní zpráva od ekologů, kteří zde mají pravděpodobně první důkaz o výskytu vlka. Dospělého dobře stavěného divokého vlka, asi samce, vyfotili pomocí fotopasti na pravém břehu Lipna nedaleko Loučovic. V této lokalitě už dříve zaznamenali rysa ostrovida a losa evropského.

Podle stavby těla jde skutečně o vlka, ekologům ale chybí testy DNA. "Všichni se shodují na tom, že to tak skutečně je. Je to poprvé, co víme, že byl vyfocen divoký vlk, který odnikud neutekl. Ověřovali jsme u našich partnerů v regionu a u odborníků ze Saska, Bavorska a Itálie. Víme, že to je divoké zvíře," uvedla Mináriková.

Vlk byl zaznamenán zhruba půl kilometru od Loučovic a tři čtvrtě kilometru na jih od lipenské hráze. Podle Minárikové jde o odlehlé místo na kopci v lese, který se nachází mezi hrází a rakouskou hranicí.

Odborníci si myslí, že jde o samotného migrujícího jedince. Začátkem února byl jeden migrující vlk vyfocen v rakouském Weinviertelu u městečka Stornsdorf, v březnu dalšího vyfotili v Bavorsku u města Rottal.

 

"Pokud jde o osamělého jedince, myslím si, že to pro obyvatele Loučovic nebo lidi z okolí vůbec nic neznamená. Vlk je plaché zvíře a bude se spíš držet dál od obydlených míst," řekl starosta Loučovic Jan Kubík, který je zároveň myslivec. Proto prý ví, že se v této lokalitě vyskytují rysi nebo losi. "Ale o vlkovi se nikdo z kolegů myslivců nezmínil. Patrně ho tu ještě nikdo neviděl," uvedl.

V 90. letech se vyskytly zprávy o vlcích na Šumavě, ale nikdy nebyly ověřeny. V minulosti unikli i nějací vlci ze zahraničních chovů. Podle Minárikové tak doposud nebyl na Šumavě prokázán výskyt divoké populace.

V poslední době se ale zprávy o vlcích a celých rodinách v Česku rozmnožily. Fotopast u Doks v severních Čechách zachytila jednu šelmu už loni v březnu. Vlk přišel pravděpodobně z německo-polského pomezí, z oblasti Lužice, kde by podle odhadů mělo žít v několika smečkách více než 100 jedinců.

Jen o pár měsíců později, v září už fotopast na tomtéž místě nasbírala snímky vlčích mládať. Ty později viděli na vlastní oči i lesníci v oblasti bývalého vojenského prostoru Ralsko. Zpráva o návratu vlků do Čech obletěla Evropu. O šťastné novině psala dokonce i britská BBC.

V Německu se vlkům daří ještě o něco lépe. V malém městě v Dolním Sasku jednoho zachytil muž ze svého vozu. Vlk klidně prošel kolem, jakoby se snad ani nebál. Jinde v Německu dokonce vlci zavítají až do obydlených částí měst. Od začátku roku německá média hlásila více než deset různých případů blízkých setkání s těmito majestátními zvířaty!

evita5555 ( 17. srpna 2015 12:42 )

Ani náhodou, predpokladám, že keby si už chytil nejakú ovcu, tak sa z nej poriadne naješ a prípadne pohostíš aj kamošov. Ale vlci zrania veľa oviec, aby si z každej vykúsli len časť. Keby zabili len jednu a tú by zožrali, nikto im nič nevyčíta.

martinsvoboda ( 28. března 2015 10:42 )

Fotopast je skvělá věc! Já jsem koupil tu nejlevnější http://www.e-fotopast.cz/fotopast-ltl-acorn-5210-mc-tiger-time-0-8s-8gb-karta-fotopast-s-ceskym-me nu.html Opravdu neuvěřitelné a kráné je zjistit co se děje kolem Vašeho domu když spíte! Dal jsem jí hned první den za okno jen tak pro legraci! V 01.15 minut první fotka - dvě kuny u dvěří! O pul hodiny poději kočka ! A pak za další hodinu neidentifikovatelné zvíře - zachytil jsem jen ocas! Tak snad dnes zjistím co tam chodí! Snad t nebude taky vlk -)

ivoadler ( 26. března 2015 18:41 )

Já bych ho rovnou prohlásil za svatýho.

ivoadler ( 26. března 2015 18:40 )

Zvíře sice není tak chytrý jako člověk ale dříve nebo později zjistí, že se nemusí člověka bát. Medvědi na Slovensku to už ví. Bojí se zvířata, která jsou lovená. Když zákon zakazuje lov, tak inteligentní šelma, jako je vlk, to zjistí. Od toho je jen krok k útoku na člověka.

vosavopruz ( 26. března 2015 15:03 )

Václav Havel byl druhým naším nejlepším prezidentem v historii.Pravda a láska nakonec zvítězí

Zobrazit celou diskusi