Na úspěchu seriálu Policie Modrava má velkou zásluhu i učitel Emil Kintzl, který na Šumavě žije 75 let.

„Pomáhal jsem vyhledávat vhodná místa k natáčení a výsledek byl ten, že režisér Jaroslav Soukup zařadil mé jméno do role pana Mrkvičky,“ prozradil. Do hraní se ale přemluvit nenechal. Proto ho v seriálu hraje Ladislav Mrkvička (76). „Je štěstí, že jsem to nemusel hrát já. Samozřejmě ten jeho výkon je profesionální a líbí se mi,“ dodal učitel.

Kamarád režiséra

„Já znám Emila šestnáct let a je to dnes můj kamarád. Vizuálně mu sice Láďa není podobný, Emil je vyšší a holohlavej, ale duchem ho ten Mrkvička vystihnul nejlíp. A to je jediná postava, která má v seriálu skutečný jméno. Ale mimo to je tam spousta postav, kterými jsem se na Šumavě inspiroval,“ řekl Blesku režisér seriálu Jaroslav Soukup.

Seriálovým hercem se stal i cestář Jan Jáchim, který si zahrál velitele hasičů a jehož postava inspirovala roli cestáře, kterou hraje Martin Zahálka (56). „Ze začátku jsem nesouhlasil s tím, že bych si zahrál, ale potom jo, protože to bylo i díky tomu, že režisér do seriálu použil místní hasiče a já jim dělám velitele,“ řekl Blesku.

„Když jsme točili požár stodoly, tak jsem tam dělal šaškárnu. Všichni si ze mě od té doby dělají srandu. Hlavně kolegové v práci. Říkají mi: Á, pan herec přišel,“ svěřil se se smíchem Jáchim.

Protože hrál Ladislav Mrkvička velkého sportovce a otužilce Kintzla, musel natáčet otužování v ledové řece a to se mu moc nelíbilo. S humorem si prý proto stěžoval u štábu.

Cestář Jan Jáchim: Herectví? Nikdy!

„Když jsem to viděl, že je to samý čekání, tak bych to dělat nemohl. Něco se točilo a pak se třeba dvě hodiny stálo. Ale zase jsme si mohli popovídat s herci,“ zavzpomínal na natáčení cestář.

Fotogalerie
15 fotografií