Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C

Zadlužené Řecko o turistech a studentech: Uděláme z nich tajné daňové agenty!

Autor: ČTK, haj - 
8. března 2015
09:20

Řecká vláda přišla s nápadem, jak zaplnit téměř prázdné státní pokladny. V rámci navrhovaných reforem chce používat amatérské agenty se skrytými kamerami a mikrofony k odhalování podvodů kolem neplacení DPH z prodaného zboží a služeb. Těmito agenty by se měli stát zejména turisté, studenti nebo ženy v domácnosti.

Agenti přijímaní na úvazek na dobu určitou se mají podle představ řeckého ministra financí Janise Varufakise stát postrachem subjektů tradičně obcházejících povinnost platit DPH od nočních klubů po nemocnice.

Podle ministra jsou na takový úkol normální daňoví kontroloři krátcí, protože jsou brzy známí. Naopak náhodní agenti mají více šancí, a to prý i proto, že už samotná informace o tom, že začínají zasahovat, by měla zlepšit morálku plátců daní.

Varufakis poslal do Bruselu před pondělním setkáním jeho kolegů z eurozóny aktualizovaný seznam reforem, který zahrnuje kromě omezení daňových úniků také opatření proti nadměrné byrokracii.

Tam má platit, že úřady nemají po občanech požadovat doklady, které již státní správa má k dispozici a které si tak mohou dohledat samy.

Ve srovnání s předchozím seznamem prý soupis obsahuje dvě nové položky: vytvoření "rozpočtové rady", která bude pracovat na státních úsporách, a změny v licencích pro sázky a loterie, jež mají doplnit státní příjmy údajně až o půl miliardy eur ročně.

obluda.pb ( 8. března 2015 17:40 )

A to víte z vlastní zkušenosti, nebo Vám to vyprávěl Franta od vedlejšího soustruhu...?

anka ( 8. března 2015 14:47 )

vratte se do Ruska, vsechno v Cesku hanite a pomlouvate, -> Putina oslavujete - kdyz se vam to v cesku nelibi a mate pocit ze pod putinem to jenom kvete....nikdo vas v Cesku nedrzi....A za to, ze neplatite dane, se muzete akorat jit stydet....

anka ( 8. března 2015 14:44 )

lidi neplati dane - ale skoly, silnice, nemonice atd....vyuzivaji a pak maji jeste tu drzost jejich uroven kritizovat.

cheguevara2 ( 8. března 2015 11:38 )

Lékařství v pr*deli? A na to jsi přišel jak? Zdravotnictví máme kupodivu na velmi vysoké úrovni. To jsou bláboly

ivoadler ( 8. března 2015 10:46 )

Takovýhle agenti by se hodili i u nás. Neplacení daní je pro podnikatele a zejména živnostníky národním sportem. A ještě živnostníci fňukaji, jak přijdou zkrátka.

Zobrazit celou diskusi