Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Řecko podle ministra nesplatí dluh MMF: Nemá na to!

.
.  (Autor: Shutterstock)
Autor: ČTK - 
24. května 2015
21:50

Řecko nesplatí podle tamějšího ministra vnitra další dluhy Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), které jsou splatné v červnu, protože na to nemá dostatek financí. Ministr Nikos Vutsis se tak dnes vyjádřil v soukromé řecké televizi Mega. 

„Čtyři červnové splátky pro MMF dosahují 1,6 miliardy eur (44 miliard Kč). Tyto peníze nebudou vydány, protože tu nejsou,“ řekl Vutsis. 

Řecko zoufale čeká na výplatu zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) z dobíhajícího záchranného programu, který po prodloužení v únoru končí v červnu. Eurozóna ale odmítá částku, z které chtějí Atény zejména splácet svoje mezinárodní dluhy, vyplatit do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády. 

Řecký ministr financí Janis Varufakis dnes v BBC řekl, že Řecko učinilo „obrovské pokroky“ ve snaze dosáhnout dohody s jejími mezinárodními věřiteli na odvrácení bankrotu. 

„Nyní je na orgánech EU, aby přispěly svým dílem. Vyšli jsme jim vstříc ve třech čtvrtinách cesty. Potřebují ve směru k nám ujít čtvrtinu cesty,“ řekl ministr. 

Varoufakis také prohlásil, že by bylo „katastrofální“, pokud Řecko opustilo eurozónu. Předpověděl, že by to byl „začátek konce tohoto projektu společné měny“. 

Řecký premiér Alexis Tsipras v sobotu řekl, že jeho vláda je v konečné fázi jednání o dohodě s mezinárodními věřiteli, která má Řecku výměnou za reformy poskytnout další finanční pomoc. Dohoda podle něj nebude zahrnovat další snižování penzí a tvrdá úsporná opatření. 

Kabinet podle něj učinil kroky k nalezení společného postoje s věřiteli, má však hranice, které jí mandát získaný od voličů, zdravý rozum a potřeba zajištění hospodářského růstu v zemi nedovolují překročit. „Nepodlehneme iracionálním požadavkům týkajícím se DPH, penzí a trhu práce,“ zdůraznil. 

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble v pátek v rozhovoru s agenturou Reuters uvedl, že optimismus řecké vlády ohledně dosažení dohody v nejbližších dnech se neopírá o výsledky jednání. Zopakoval rovněž, že nemůže vyloučit platební neschopnost Řecka. 
     

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi