Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Řecko dál natahuje ruce: Chce biliony korun! Dopis se žádostí pošle ještě dnes

Řecký ministr financí Janis Varufakis při jednání v Bruselu
Řecký ministr financí Janis Varufakis při jednání v Bruselu  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
18. února 2015
13:55

V Řecku vládne levicová vláda, která se rozhodla, že ukončí období drastických úspor. A slíbila řadu věcí, na které potřebuje prostředky. Kde je vzít? Řešení je jednoduché! Řečtí politici v čele s ministrem financí chtějí odpuštění části dluhů. A navíc i prodloužení finanční pomoci od EU. „Pošleme ten dopis ještě dnes,“ uvedl mluvčí řecké vlády!

Nová řecká vláda ve středu potvrdila, že dopis se žádostí o částku v řádech bilionů korun odešle šéfovi ministrů financí eurozóny Jeroenu Dijsselbloemovi. Řecký ministr financí Janis Varufakis přitom již v pondělí poprvé veřejně prohlásil, že je připraven souhlasit s prodloužením záchranného programu od EU, ale za jiných podmínek, než chtěla eurozóna.

Opět hrozí řecký bankrot

Záchranný program končí Řecku 28. února. Řecká vláda proto chce předložit věřitelům žádost o šestiměsíční prodloužení dohody o půjčce. Atény přitom v pondělí odmítly jako „absurdní“ a „nepřijatelný“ návrh, který počítal s žádostí Řecka o šestiměsíční prodloužení jeho mezinárodního záchranného programu v objemu 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč). Jednání nové levicové vlády s jejími věřiteli z eurozóny tak skončilo krachem už podruhé za posledních pět dnů.

Atény podmínky záchranného programu odmítají proto, že prý poškozují řeckou ekonomiku a společnost. Varufakis není ochoten přistoupit na další snížení důchodů pro chudé seniory a na zvýšení DPH, což jsou další podmínky ze strany věřitelů. Mnoho investorů věří, že bez ohledu na rétoriku obě strany nakonec najdou do konce měsíce řešení. Pokud by se to nepodařilo, ocitly by se Atény bez peněz. Hrozba řeckého bankrotu je opět tady!

Sobotka: Dluh Řekům neodepisovat!

Řecko pak musí jen o několik týdnů později splatit část svého vysokého dluhu. „Je naprosto pochopitelné, že evropské země trvají na pokračování reforem,“ komentoval problémy s řeckým dluhem šéf české vlády Bohuslav Sobotka.

Zároveň by ale měla mít řecká vláda možnost zohlednit sociální priority, které má, včetně snižování vysoké nezaměstnanosti, dodal. „Nová řecká vláda musí dostat určitý prostor k tomu, aby zorganizovala sociální programy, které by těm nejvíce ohroženým řeckým skupinám obyvatel pomohly, ale nemůže se to dít tím, že bude odepsán řecký dluh. To si myslím, že je věc, která je do značné míry nepřijatelná,“ poznamenal premiér.

tgbb. ( 18. února 2015 19:38 )

Mají dluhy, chtějí další půjčky a diktují si podmínky. Prostě komoušská pakáž.

defakto ( 18. února 2015 15:37 )

..... dát jim do čuně , to by potřeboval "hrdinný" národ řeků , at padnou na hubu , at zjistí že se ze své bídy musí vyhrabat sami svou prací !

sores ( 18. února 2015 14:08 )

Jedno se hrdinnému národu řeků musí nechat, a to je, že nedrží hubu a krok jako češi. Stávkují a bojují, nenechají si nic líbit od vlády která si žije v blahobytu. Jen jejich vláda vládla a takto to dopracovala. Každý se chce mít dobře, dobré jídlo, cestovat a slušné bydlení. Proč to má mít než politik???? Češi umí jedině tak držkovat doma u televize. Já řeky obdivuji, tedy ty nepolitické kteří to nedostali tam kde jsou.

marmat ( 18. února 2015 14:02 )

 opr.SRANDISTA

marmat ( 18. února 2015 14:01 )

 Při tom vydírání se tváří jako profi-společník (gigolo)....jako společník v EU jako velmi bezstarostný standista !

Zobrazit celou diskusi