Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak dostat tatínky na rodičovskou: Ministryně uvažuje o pokutách!

Ministryně Marksová přemýšlí, jak donutit tatínky podílet se více na rodičovské
Ministryně Marksová přemýšlí, jak donutit tatínky podílet se více na rodičovské  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Profimedia.cz)
Autor: simao, kol - 
26. února 2015
05:00

Říká se tomu rodičovská dovolená, ale o dovolenou jako takovou nejde. Chodí na ni navíc stále především matky. Jak přimět tatínky, aby se také více zapojovali, nyní aktuálně řeší ministryně práce a sociálních věcí. A jestli to nepůjde po dobrém... Michaela Marksová zvažuje i systém jakýchsi pokut!

Jak dostat tatínka na rodičovskou? Právě o tom je nápad ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové-Tominové (45). Počítá s tím, že by muži strávili na této tak zvané dovolené jeden až dva měsíce. Mělo by to být dobrovolné, ale... Pokud by tátové své partnerky na tuto dobu »nevystřídali«, rodině by hrozilo, že jí o stejnou dobu bude »rodičovská« finančně zkrácena.

Rodičovská dávka přitom dělá 220 tisíc korun a rozděluje se do 24, 36 nebo 48 měsíců. Představa je tedy taková – vyčlenit kus rodičovské dovolené pro druhého rodiče. A když ji druhý rodič nevyužije, propadne rodičovská státu.

„Je to teprve jeden z námětů. Takový zákon existuje v řadě evropských zemí. Přispívá k vyrovnání rozdílů mezi ženou a mužem na pracovním trhu,“ vysvětlila deníku Aha! ministryně a sociální demokratka, která prosazuje různé kvóty pro ženy a možnosti, jak se zasadit o větší rovnost mezi oběma pohlavími.

Marksová: Uspěchaná doba, kdy rodiče potomka nevidí

Návrh na rodičovskou dovolenou pro otce přitom není tak nový, jak by se mohlo zdát. V rámci vnitrostranické diskuze s ním Marksová přišla již loni. "Byl to návrh k diskusi dovnitř sociální demokracie. Nešlo o to, honit ženy do práce, ale umožnit práci těm, které chtějí – a těch je hodně," vysvětlovala Marksová v rozhovoru pro Reflex.

Ministryně však nyní přidává i další argument. „Je to obzvláště důležité v dnešní uspěchané době, kdy jeden z rodičů pracuje natolik, že svého potomka mimo víkend skoro nevidí. Střídání na rodičovské by mohlo pomoci matkám v postupném návratu do práce,“ řekla také Aha!. Vedle toho však ministryně, považovaná za feministku, navrhuje i týden volna pro otce dítěte těsně po porodu.

Svůj záměr na dělenou rodičovskou pak Marksová hájí i na svém profilu na Facebooku. "Není úplně dobře, když na rodičovskou chodí ve většině případů jen ženy. Pokud se totiž dítěti věnují oba rodiče po delší čas, vytvoří si s maminkou i tatínkem dobrý vztah," uvedla Marksová. "Dlouhodobě se snažím zlepšit situaci rodin s dětmi a záleží mi na postavení žen v naší společnosti. V žádném případě jsem netvrdila, že bychom najednou poskytovali rodinám s dětmi méně peněz, kdyby se rodiče nechtěli na rodičovské vystřídat," uvedla ministryně a dodala: "Chceme se ptát lidí, kteří jsou rodiči malých dětí nebo by se jimi mohli stát, zda je pro ně takový model prospěšný. Nejedná se tedy momentálně o definitivní rozhodnutí, je to jen jeden z námětů k diskuzi."

Zapojte se proto do naší diskuze! Co si myslíte o návrhu ministryně Marksové? Mají muži chodit na rodičovskou dovolenou? Fungoval by model dělené rodičovské?

radelin ( 6. března 2015 05:50 )

A když chlap nebude kojit,dostane děcko pokutu až se z toho pos*ere

tgbb. ( 26. února 2015 18:47 )

Další důkaz, jak je špatné, když chlap zůstane s rodinou.

e.44 ( 26. února 2015 12:55 )

Jděte do pérdele s takovejma návrhama. Když by to tak rodiče chtěli, dokázali by se na tom sami domluvit, když nechtěli, tak proč jim zasahovat do jejich svobody rozhodování a něco jim diktovat, nařizovat nebo je za určitá jejich rozhodnutí, která by měla být zcela svobodná a dobrovolná, nějak penalizovat? Jak už jsem psala, s tím jděte do pérdele, začínáte být s tím stupidním diktátem pomalu horší než komunisti A jestli ty krávo Marksová potřebuješ vykazovat nějakou činnost nebo se cejtíš nevyužitá, tak si vem do ruky koště a zameť to listí co máš na fotce za sebou, tak uděláš aspoň něco skutečně užitečnýho, socanko praštěná pavlačí

hofihofi ( 26. února 2015 12:51 )

Takze ta nana,sufrazetka, tim vlastne chce znemoznit kojeni deti, to totiz muze trvat i roky.

hofihofi ( 26. února 2015 11:31 )

Vyrok me zname: To jako stat bude odebirat deti matce, cpat je otci proti vuli obou rodicu, brat mzdu otci a nutit rodinu zit z minima co vydela zenska, a kdyz to otec nezvladne tak jim deti brat jako v norsku, tak to deti radeji nechci a vdavat se takhle neminim, at se ta krava odstehuje mezi nory. A proc tedy soudy sveruji deti skoro vyhradne matkam, boze to je koncentrak. To jsem nevidela - nutit matku delat a otec bude jeste asi kojit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa