Matka paterčat Alexandra Kiňová a šéfka Klubu dvojčat a vícerčat Klára Vítková Rulíková si vjely do vlasů. Do ostrého konfliktu se dostaly kvůli nadačnímu účtu, na kterém je v současné době takřka 668 tisíc korun a který je vedený právě přes Klub dvojčat a vícerčat.

Rulíková, která rodině od počátku seriálu pomáhala, účet spravuje. Ve 12. díle (ze třinácti) však vybuchla. „Ku*vy zas*aný,“ ulevila si pořádně od plic, když se pohádala s babičkou paterčat. „Tak ať se na nás vyse*e. To mi vyhrožuje? Čím nám pomáhá? Ze začátku… Ale teď na nás každý sere," nešetřila Rulíkovou ani máma paterčat...

Ke sporu o peníze se dnes ve Studiu 6 na ČT24 vyjádřila i režisérka Paterčat Derzsiová. „Co se stalo teď, to jsem nečekala...,“ přiznává režisérka a pokračuje: „Mám ráda obě, strávila jsem s nimi necelé dva roky života, ale myslím si, že je to minimálně nešťastné... Každá má na to svůj názor, část pravdy je na každé straně a je to pouze a pouze o komunikaci.“

Rulíková kritizovala situaci v rodině paterčat pro Ona Dnes. Nelíbilo se jí mj. to, jak rodina hospodaří. „Nejsou například zvyklí druhý den dojídat uvařené jídlo. Vyhodí ho. Den staré rohlíky nerozpečou, ale vyhodí. Je to jiné myšlení, ale doprčic, když na to nemám, tak přece šetřím, kde se dá! Tohle se musejí naučit. Pro mě to byl šok, když jsem viděla, že vyhazujou jídlo. Pro ně je to ale normální,“ řekla Rulíková Ona Dnes.

Sama z transparentního účtu, kam lidé a firmy posílají rodičům prostředky pro děti, zaplatila část výdajů na terénní pracovnice, zatímco si matka paterčat paní Saša stěžovala, že nemá k dispozici peníze ani na to, aby synovi zaplatila školní výlet. Dlouho spolu tyhle dvě ženy spolupracovaly, skamarádily se, ale nakonec se rozhádaly „na krev“.

Režisérka: Moment, kdy by měl pomoci stát

Do složité komunikace se přitom zapojuje i stát - včetně ministerstva práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD). „My v tom jsme prostředníky celou dobu,“ upozornila v České televizi Marksová, podle které se ministerstvo zajímá i o spor kolem transparentního účtu. „Stále komunikujeme s příslušným městským úřadem a hledáme různé formy podpory. Kolegyně vyjednávají, aby se o ten účet mohla starat jiná organizace,“ prozradila ministryně.

Podle režisérky by se však měl stát do řešení situace kolem finanční pomoci paterčatům zapojit ještě jinak. „Přece jenom by něco udělat mohli a myslím si, že je to to, co je jádrem sporu. Protože Klára Rulíková udělala strašně moc pro tu rodinu.... Sháněla peníze, projekty, sponzory na to, aby mohla rodině pomáhat. A peníze zřejmě v současné době došly. A ona začala platit z transparentního účtu ženy, které pomáhají mamince. To je právě ten okamžik, kdy by měl pomáhat stát, protože lidi posílali peníze dětem, a ne na platy pečovatelů... Je potřeba, aby ty pomocnice někdo platil. Jinak si ta maminka platí pomocnice vlastně sama,“ upozornila Derzsiová ve vysílání ČT24.

Fotogalerie
9 fotografií