ONLINE CHAT
Dobrý den, první dítě se mi narodí v 7/15, zároveň v 9/15 mi skončí prac. poměr, který je na dobu určitou, skrz probíhající těhotenství nepředpokládám, že by mi zaměstnavatel pracovní poměr prodloužil, když nemusí. Ale tím, že plánujeme i druhé dítě, cca po 2 letech od narození od prvního, tak jak to budu mít poté s mateřskou? Možná předbíhám a budou zase nějaké změny v zákonech, ale jak by se to brala v tomto roce? Bude se mi počítat ze současné práce nebo z nějakého průměru-minima? A kdy bych se vlastně měla zaregistrovat na úřad práce? Hned jak mi prac. poměr skončí nebo až po mateřské?Trochu si s tím lámu hlavu, jak se mi to s těmi "ochotnými" úřednicemi pak podaří vyřešit, abych neskončila s totálním minimem, když si nyní vedu poměrně dobře a poctivě pracuji už několik let.(Helena 123)
Foto
Dobrý den, pokud se Vám narodí druhé dítě po dvou letech od skončení zaměstnání, nárok na peněžitou pomoc v mateřství Vám v případě druhého dítěte nevznikne, pokud nesplníte všechny již dříve uvedené podmínky. Celková doba minulých zaměstnání nemá zásadní vliv, protože pro dávku je rozhodující účast ne nemocenském pojištění (zaměstnání) s posledních 2 letech před nástupem na PPM. Účelem dávek nemocenského pojištění je finančně zabezpečit osoby, který uchází příjem ze zaměstnání z důvodu nemoci, mateřství či péče o dítě. Pokud osoba není aktuálně zaměstnaná,žádný příjem jí neuchází.
Z čeho se studence vypočítá rodičovský příspěvek a porodné?(Jana H.)
Foto
Pro stanovení nároku na porodné se započítává čistý příjem obou rodičů za čtvrtletí předcházející datu narození dítěte. Volbu výše rodičovského příspěvku lze volit na základě denního vyměřovacího základu jednoho z rodičů.
Dobrý den,v roce 2012 se mi narodila dcera,na kterou sem volila tříletou variantu mateřské.Nyní čekám druhého potomka v srpnu.Manžel má čistý příjem kolem 24 tis. měsíčně.Budeme mít nárok na porodné?Děkuji Petra (Petra )
Foto
Vzhledem k tomu, že do rozhodného příjmu pro stanovení nároku na porodné se nezapočítává rodičovský příspěvek ani přídavek na dítě, nárok na dávku by Vám na základě zaslaných informací mohl vzniknout. Doporučujeme proto o porodné požádat.
Dobrý den, ten dotaz už tady padl, ale pouze pokud je manžel OSVČ. Jak a kdy si vzít mateřskou na manžela? Děkuji(Martina)
Foto
Dobrý den, otec dítěte nebo manžel matky může požádat o peněžitou pomoc v mateřství, pokud splňuje podmínky nároku. Muž může být účasten nemocenského pojištění nejen jako OSVČ, ale i jako zaměstnanec. Pokud se jedná o zaměstnance, předává žádost o PPM, včetně dohody s matkou dítěte svému zaměstnavateli, který ji doplní o další potřebné podklady a zašle na okresní správu sociálního zabezpečení. Muž nesmí po dobu, kdy pobírá PPM vykonávat činnost (zaměstnání), ze kterého je dávka vyplácena.
Dobrý den. Dceři se narodilo dítě, ale s otcem dítěte nežije. Jelikož nepracovala dítě měla ješte než dokončila školu, potřebuje na mateřskou potvrzení o přijmech otce. Jenže otec se špracnul a nechce potvrzení z účtárny dodat. Co může dcera dělat bud to aby potvrzení z jeho účtárny dostala a nebo aby měla nárok na mateřskou? Děkuji(Rudolf H)
Foto
Pokud dcera nežije s otcem dítěte ve společné domácnosti, nemůže volit výši dávky na základě jeho vyměřovacího základu.
Dobrý den, manželka ukončila pracovní poměr 30.4.2014 z důvodu snižování stavu ve firmě a stěhování firmy do Rumunska. Od té doby marodila. Minulý týden chtěla nastoupit na mateřskou, ale prý nemá nárok nějaká doba 180 dnů o ukončení pracovního poměru. Předtím byla zaměstnána od roku 2011. Novou práci získat nemohla tak proč by neměla mít nárok? Petr N.(Petr N.)
Foto
Dobrý den Petře, ochranná lhůta pro peněžitou pomoc v mateřství činí u žen maximálně 180 kal. dnů, za předpokladu, že zaměstnání skončilo v době těhotenství. Z údajů, které uvádíte, vyplývá, že Vaší manželce nárok na PPM nevznikne. Uvádíte, že manželka od té doby marodí. Předpokládáme, že pobírá nemocenské. Pokud bude Vaše manželka nepřetržitě v dočasné pracovní neschopnosti, měl by jí vzniknout nárok na nemocenské v souvislosti s těhotenstvím a porodem do konce šestinedělí.
Jsem studentka 2. ročníku mgr. oboru a v červnu mi bude 26 let. S přítelem čekáme rodinu také v červnu. A zatím bydlím u rodičů. Chtěla bych se zeptat, na jaké dávky budu mít nárok? Při studiu nepracuji, jen jsem chodila na brigády. Pravděpodobně v červnu před státnicemi přeruším studium, které bych dokončila buď v září nebo příští rok v červnu. Moc děkuji za odpovědi. (Pavla)
Foto
Při splnění zákonem daných podmínek Vám vznikne nárok na porodné, přídavek na dítě a rodičovský příspěvek.
Dobrý den, termín porodu mám 8.2.15, je to již čtvrté dítě, od roku 2011 jsem vedená na ÚP, manžel je OSVČ. Na jaké dávky mám nárok? Děkuji. (Dana )
Foto
Při splnění zákonem daných podmínek Vám vznikne nárok na rodičovský příspěvek, přídavek na dítě, případně příspěvek na bydlení.
Dobrý den, na začátku února budu z rodičovské přecházet rovnou na mateřskou. Kde všude je potřeba tato změna nahlásit? (Děkuji za odpověď)
Foto
Po ukončení výplaty peněžité pomoci v mateřství si požádejte na kontaktním pracovišti ÚP oddělení státní sociální podpory o rodičovský příspěvek.
Dobrý den, jsem OSVČ a zaměstnána, momentálně na nemocenské. Termín porodu mám 12.3. Z OSVČ mi vzniká minimální nárok na PPM, ze zaměstnance nic, jsem zaměstnána od září. Je možné pobírat nemocenskou do konce šestinedělí? Děkuji(Gabriela 1234567899)
Foto
Dobrý den, pokud Vám vznikne nárok na peněžitou pomoc v mateřství, není možné v souběhu pobírat nemocenské v souvislosti s těhotenstvím a porodem.
Dobry den,jsem doma na RD (jiz bez prispevku,byl dvoulety,dalsi miminko jsme planovali az po mych par letech v praci),synovi v lednu byli dva roky.Manzel - manzele jsme 2,5roku - pracuje jako zamestnanec,jeho prijem je 51tis.hrubeho.V cervnu cekame druhe ditko.Ja jiz prijem nemam,na PPM narok nemam,protoze jsem otehotnela v poslednim rocniku na VS.Budu mit narok i na neco jineho,nez jen rodicovsky prispevek od porodu?Dekuji(Adela)
Foto
Podle Vámi zaslaných informací Vám nárok na jiné dávky ze systému státní sociální podpory nevznikne.
DOBRY DEN, DO JAKE DOBY OD NAROZENI DITETE JE MOZNO ZAZADAT O PORODNE? JAKE JE ZIVOTNI MINIMUM PTO MANZELE A JEDNO DITE? DEKUJI(MASA F.)
Foto
O porodné můžete požádat až rok zpětně ode dne narození dítěte. Životní minimum pro první osobu v pořadí je 3140 Kč, pro druhou osobu 2830 Kč a pro dítě do 6 let 1740 Kč.
Dobrý den, je mi 22 let a čekám první dítě. Po škole jsem nastoupila do práce, po půl roce mi skončila smlouva, tudíž mám odpracováno 183 dní. Od 31.10.2014 jsem na ÚP a jelikož jsem v 5 měsíci těhotenství, práci již najdu těžko. Dočetla jsem se, že na mateřskou mám nárok po odpracovaných 270 dnech. Je to pravda? Mám nárok na mateřskou nebo aspoň rodičovský příspěvek a v jaké výši by se pohyboval? Děkuji za odpověď E(Erika)
Foto
Dobrý den Eriko, pokud zaměstnání skončilo v době těhotenství, plyne Vám ochranná lhůta 180 kal. dnů. Pokud jste studium úspěšně ukončila, mohl by Vám nárok na peněžitou pomoc v mateřství vzniknout, neboť doba úspěšně ukončeného studia se do 270 kal. dnů započítává. Doporučujme Vám proto, abyste se co nejdříve obrátila na nejbližší okresní správu sociálního zabezpečení, která Vám sdělí, zda Vám nárok na dávku vznikne či nikoli.
Dobrý den Žiji s partnerem ve společné domácnosti v nájmu.Nájem činí 7000kč.Můj přítel vydělává cca 20.000kč čistého.Má insolvenci každý měsíc 9000kč.Já jsem na neschopence kvůli těhotenství.Můj příjem nemocenské je 10.000kč.Myslíte,že budeme mít nárok na porodné? Čekáme první dítě.Děkuji Adámková L.(Lenka)
Foto
Podle našeho názoru nárok na dávku nevznikne. Do rozhodného příjmu pro nárok na porodné se započítává čistý příjem, tedy k dluhům se nepřihlíží. Přesto můžete o dávku porodné požádat na kontaktním pracovišti ÚP v místě svého trvalého bydliště.
Dobry den, chtela jsem se zeptat, zda si mohu pro sve ted druhé narozené zazadat o dalsi dávky nez jen porodne a 4letou variantu prispevku. Jsem dva posledni roky v domacnosti a beru alimenty na sve prvni dite. Otec druheho dítěte je pul roku na UP. Neposuzuje se vyse alimentu na prvni dite abych mohla pobirat pridavek na dite druhe ktere ma jineho otce? Dekuji(Andrea)
Foto
Můžete požádat o přídavek na obě děti. K žádosti doložíte příjmy Vaše a otce druhého dítěte za rok 2013. Do příjmu se započítává i přijaté výživné na první dítě.
Dobry den, miminko teprve cekame az v zari.Ale zajjima mi na co budu mit narok a na co ne.A jak jde co udelat.Mam manzela kzery slusne vydelava.Ja pobiram PNP na ddevitileteho syna.Slyseka jsem,ze v tomto prupade budu mit narok na penize az ode dne porodu dal a bude to jen opravdu malo.Take jsem slysela,ze jde aby o penize zadal manzel,ale v tom prupade v praci musi pracovat posleze na jinou pracovni smlouvu.Jak to je.Mam v tom dost zmatek. Moc dekuji za odpoved Martina(Martina)
Foto
Dobrý den Martino, manžel si po ulynutí šestinedělí může požádat o peněžitou pomoc v mateřství, pokud splní všechny zákonem stanovené podmínky. Po dobu, po kterou bude pobírat dávku však nemůže vykonávat činnost, ze které je dávka vyplácena. To znamená, že může vykonávat jinou činnost u stejného nebo jiného zaměstnavatele, případně jako OSVČ.
v případě narození prvího dítěte u kterého nebude uveden otec v rodném listě mám na něco nárok jsem po škole na úřadu práce bydlím s rodiči ve společné domácnosti nikdy jsem nepracovala termín mám konec února 2015 dekuji za odpověď(Michaela B.)
Foto
Pokud nebude otec uveden v rodném listě, budete pro účely nároku na porodné posuzována sama s dítětem. Ode den narození dítěte můžete rovněž požádat i o rodičovský příspěvek a přídavek na dítě.
Dobry den chci se zeptat v dubnu cekame s pritelkyni miminko a zajimame jak vysoka bude materska kdyz jeste studuje tudis nema nic odpracovano dekuji Jarmil Rakovnik(Jarmil)
Foto
Dobrý den, pokud Vaše přítelkyně nikdy nepracovala, nebyla a není nemocensky pojištěna, nevznikne jí nárok na peněžitou pomoc v mateřství (hovorově mateřská). Studenti nejsou z titulu studia účastni nemocensky pojištěni. Dnem porodu jí však vznikne nárok na rodičovský příspěvek. Doporučujeme Vám, abyste se obrátili na kontaktní pracoviště úřádu práce.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat kdy se žádá o porodné a co k tomu musím předložit? Dále jak se přechází z mateřské na rodičovskou dovolenou, co a kde budu muset něco vyřizovat? Děkuji Šárka(Šárka Samešová)
Foto
O porodné můžete požádat ode dne narození dítěte, max.rok zpětně. Kromě žádosti musíte doložit k ověření rodný list dítěte, doklady totožnosti rodičů, vyplněný doklad o výši příjmu rodičů za čtvrtletí předcházející čtvrtletí narození dítěte. Po ukončení výplaty peněžité pomoci v mateřství požádáte na kontaktním pracovišti ÚP v místě Vašeho trvalého bydliště o rodičovský příspěvek. Na základě stanoveného denního vyměřovacího základu pak můžete volit výši dávky.
Dobrý den, od listopadu 2012 do února 2013 jsem byla evidovaná na ÚP, od té doby jsem opět zaměstnaná, termín porodu mám v červnu 2015, budu mít nárok na mateřskou ? Celkově už jsem odpracovala 22 let.Děkuji Marie Anna(Marie Anna)
Foto
Dobrý den, uvádíte, že jste zaměstnaná od února 2013. Z toho vyplývá, že základní podmínku pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM), tj. 270 kal. dnů účasti na nemocenském pojištění v posledních 2 letech před nástupem na PPM splníte. Pokud bude Vaše nemocenské pojištění (zaměstnání) stále trvat, nárok na PPM Vám vznikne. Celkově odpracovaná doba nemá pro nárok na dávku žádný vliv.
Mam narok na porodne kdyz jsem pul roku na rizikovem tehotenstvi (nemocenska cca 16 tis.)? Dekuji(Katerina)
Foto
Pokud rozhodný příjem v rodině nepřevýší součin částky životního minima rodiny a koeficientu 2,7, nárok na dávku vznikne.
Dobrý den, chci se zeptat, z důvodu krátkodobého pracovního poměru nemám nárok na PPM, budu tedy pobírat nemocenské dávky spojené s porodem, které skončí 6 týdnů po porodu. Pak budu žádat o RP. Prosím o vysvětlení, zda si budu moci zvolit délku RP, když mám nemocenskou 7000 Kč? Když budu chtít být například doma s dítětem 3 roky, jestli se částka 220 tis. dělí 36 měsíci? A ještě jeden dotaz: při potvrzení výše příjmů kvůli nároku na porodné se počítají i nemocenské dávky?(když jsem od července na nemocenské) a co výživné? Děkuji za odpověď. Stáňa(Stáňa)
Foto
Volbu lze provést i na základě vypočteného denního vyměřovacího základu ke dni narození dítěte z nemocenského poskytovaného v souvislosti s porodem. Celková částka 220 000 Kč se rozpočítá v závislosti na době, po kterou chcete rodičovský příspěvek pobírat. Do rozhodného příjmu pro stanovení nároku na dávku porodné se započítávají nemocenské dávky i přijaté výživné.
Dobrý den, čekáme s partnerkou dítě. Partnerka je ještě studentka. Je lepší abych nastoupil na mateřskou místo ní já? Jsem OSVČ.(Radim)
Foto
Dobrý den Radime, podobný dotaz byl již zodpovězen.
Dobrý den,s prvním dítětem jsem pobírala 4letou mateřskou, na jinou jsem neměla nárok, jelikož jsem dva roky předtím nepracovala, byli jsem s mužem v cizině. Nyní před narozením druhého dítěte jsem pracovala,po narození dítěte jsem cca půl roku pobírala patřičnou částku mateřské od státu, nyní mi ji začal vyplácet zaměstnavatel, ale automaticky přešel pravděpodobně na čtyřletou variantu,protože částka je menší. Jak vše změnit na tříletou? Musím na odbor sociálního pojištění nebo to řešit se zaměstnavatelem?(Veronika)
Foto
Po ukončení peněžité pomoci v mateřství musíte požádat o rodičovský příspěvek na kontaktním pracovišti ÚP v místě trvalého bydliště a na základě Vašeho denního vyměřovacího základu si zvolíte výši dávky. Každé tři měsíce můžete výši dávky měnit.
Dobrý den, jsem na mateřské dovolené na 3 roky pokud bych během těchto 3 let měla druhé dítě jakou mateřskou a posléze rodičovskou bych pobírala? (před mateřskou jsem pracovala na HPP) Děkuji(Lussi)
Foto
Dobrý den Lussi. Jestliže za trvání téhož zaměstnání, ze kterého Vám vznikl nárok na peněžité pomoci v mateřství (PPM) Vám vznikne nárok na další PPM do 4 let věku předchozího dítěte, použije se pro výpočet výše dávky denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí PPM pokud je vyšší. S ohledem na každoroční úpravu redukčních hranic lze tedy předpokládat, že výše druhé PPM bude nepatrně vyšší než té předchozí. Konkrétní informace o výši dávky Vám může poskytnout nejbližší okresní správa sociálnního zabezpečení.
Dobrý den, posuzuje se porodné na 1.dítě matky, nebo 1.dítě rodičů, neboť se uvádí všude společný příjem současné rodiny. (Míla B.)
Foto
Nárok na porodné má žena, která porodila své první nebo druhé živé dítě, nepřevyšuje-li rozhodný příjem v rodině součin částky životního minima rodiny a koeficientu 2,7.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s pobíráním mateřské na manžela? Já na něj nemám nárok (jsem na ÚP). Na OSSZ mi toho moc nesdělili... Moc děkuji za odpověď. (Viktorie)
Foto
Dobrý den Viktorie, na obdobný dotaz jsme již odpovídali.
Dobrý den. Jsem úspěšnou absolventskou VŠ prezenční formy studia (ukončené 14.1. 2015) a od 15.1. 2015 jsem nastoupila do pracovního poměru (smlouva na dobu neurčitou). Předtím jsem pracovala pouze na dohody. Na mateřskou budu odcházet v průběhu března 2015. Na úřadě SSZ jsem vykomunikovala, že díky úspěšnému ukončení studia diplomem a navázání prací se nemocenská pro nárok na mateřskou sčítá i za dobu studia, tedy na ni mám nárok. Nejsem si však jistá, zda tuto skutečnost nemůže ovlivnit věk - v červnu 2014 mi bylo 26 let, tedy od té doby jsem samoplátcem zdravotního pojištění, sociální pojištění jsem si však neplatila a neoplatila ho za mě už ani VŠ. Mám nárok na peněžitou pomoc v mateřství od března 2015?(Alena)
Foto
Dobrý den Aleno. Uvádíte, že jste nastoupila do pracovního poměru na dobu neurčitou. Pro nárok na PPM musíte splnit základní podmínku účasti na nemocenském pojištění 270 kal. dnů v posledních 2 letech před nástupem na PPM. Další podmínkou je účast na nemocenském pojištění v době nástupu na PPM, kterou podle uvedených údajů zřejmě splníte. Do 270 kal. dnů se započítává doba studia, které bylo úspěšně zakončeno. Skutečnost, že jste dosáhla věku 26 let již v červnu 2014, neomezuje tento zápočet doby studia. Nárok na PPM lze posoudit až na základě žádosti a všech potřebných podkladů, které zašle Váš zaměstnavatel na okresní správu sociálního zabezpečení.
Dobrý den, jsem OSVČ, na ČSSZ mi řekli, že i když nemám nárok na PMM, tak mám nárok na nemocenskou a tedy si budu moci vybrat výši a délku pobírání rodičovského příspěvku. Jinde jsem se dočetla, že to nelze. Prosím o objasnění, jak to tedy opravdu je. Předem děkuji za odpověď.(Eva S. (Brno))
Foto
Podle výše denního vyměřovacího základu ke dni narození dítěte vypočteného na základě pobírání nemocenského poskytovaného v souvislosti s porodem, můžete volit výši rodičovského příspěvku.
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na výpočet nároku na porodné. Manžel má výplatu ze zaměstnání a pobírá invalidní důchod. Já jsem v současné době jako těhotná na nemocenské. Započítávají se všechny tyto 3 příjmy? Děkuji za odpověď.(Jana Hof)
Foto
Ano, všechny Vámi uváděné příjmy se započítávají do rozhodného příjmu pro stanovení nároku na dávku porodné.
Dobrý den, v současné době jsem na mateřské , kterou jsem si zvolila na 2 roky, končí mi koncem března 2015, chtěla bych si ji prodloužit na 3 roky, je to možné? Zároveň můj zaměstnavatel končí s podnikáním, je možné během mateřské změnit zaměstnavatele? velmi vám děkuji za odpověď, N(Nicole)
Foto
Volbu výše rodičovského příspěvku můžete měnit každé tři měsíce. Doporučuji co nejdříve navštívit kontaktní pracoviště ÚP a požádat o změnu vzhledem k blížícímu se konci výplaty dávky.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat mam syna jsou mu dva roky a čekam dvojčata v unoru by se mi meli narodit. Jak to bude se synovou mateřskou? To mu propadne? Mela sem materskou na 4 roky. (Jana G.)
Foto
Pokud Vám vznikne nárok na peněžitou pomoc v mateřství, musíte tuto skutečnost nahlásit na kontaktní pracoviště ÚP, které rodičovský příspěvek vyplácí. Nevznikne-li Vám nárok na PPM, od měsíce,kdy se narodí nejmladší dítě v rodině, vznikne nárok na rodičovský příspěvek již na toto dítě. Vzhledem k tomu, že jste pobírala rodičovský příspěvek ve snížené výměře, částka 220 000Kč nebude dočerpána.
Můžu jako OSVČ jít na mateřskou, místo partnerky? Jak by se vypočítavalo kolik bych případně dostal peněz?(jindřich)
Foto
Dobrý den pane Jindřichu. Předpokládáme, že se dotazujete na peněžitou pomoc v mateřství (hovorově označovanou jako mateřskou). Otec dítěte může také požádat o peněžitou pomoc v mateřství (PPM), má to však svá pravidla. Může žádat na základě písemné dohody, kterou s matkou dítěte předem uzavře. V dohodě musí být uveden den, od kterého bude otec o dítě pečovat. Podpis matky na dohodě musí být úředně ověřen (lze i na OSSZ). Dále musí splňovat stejné podmínky pro nárok na tuto dávku jako žena, tj. 270 dnů účasti na nemocenském pojištění v posledních 2 letech před nástupem na PPM a současně podmínku účasti na dobrovolném nemocenském pojištění OSVČ 180 kal. dnů v posledním roce před nástupem na PPM. Nastoupit na PPM můžete však nejdříve po uplynutí šestinedělí, tj. od počátku 7. týdne po porodu dítěte na dobu aspoň 7 kal. dnů po sobě jdoucích. Výše dávky se u OSVČ odvíjí od výše pojistného, které si OSVČ hradila v posledních 12 měsících před nástupem na PPM na dobrovolné nemocenské pojištění. Upozorňujeme Vás na skutečnost, že pokud OSVČ pobírá PPM z nemocenského pojištění OSVČ, nemůže po dobu vyplácení této dávky osobně vykonávat samostatnou výdělečnou činnost. Vzhledem k tomu, že neuvádíte, zda si nemocenské pojištění OSVČ platíte, doporučujeme Vám, abyste se pro konkrétní informace k Vaší osobě obrátil na příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení, kde jste evidován jako OSVČ.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se do výpočtu porodného zahrnuje i neschopenka a mateřská (od 3.měsíce jsem na neschopence a pak na mateřské) Děkuji(Petra H.)
Foto
Do rozhodného příjmu pro stanovení nároku na porodné se nemocenské dávky zahrnují, rodičovský příspěvek a přídavek na dítě ne.
Dobrý den, mám měsíční miminko po umělém oplodnění od anonymního dárce. Zamítli mi porodné, protože jsem v roce 2013 vydělávala a nemám prý nárok ani na přídavky. Jsem s miminkem sama, nikdy nebudu pobírat výživné, mám byt s hypotékou na 20 let a nemám prý na nic nárok. Takže jsem vlastně doplatila na to, že jsem se neflákala ,ale řádně chodila do práce.Prosím o radu, jak postupovat dále. Děkuji Simona (Simona Fišerová)
Foto
V současné době Vám vznikne z důvodu péče o dítě nárok na rodičovský příspěvek. V případě splnění podmínek si můžete požádat i o příspěvek na bydlení.
Dobrý den, termín porodu mám 12.7.2015, termín státnic 2.6.2015, manžel je zaměstnaný, mohu si vzít rodičovskou dovolenou jen na 2 roky? Mám nárok i na mateřskou a pokud ano v jaké výši?(Miriam T.)
Foto
Ode dne narození dítěte Vám vznikne nárok na rodičovský příspěvek. Výši dávky můžete volit na základě denního vyměřovacího základu otce dítěte ke dni narození dítěte.
Dobry den, zajimalo by me, jak se posuzuje prijem otce ditete OSVC do zadosti o porodne. Rodim v breznu 2015 druhe dite. Za rijen, listopad a prosinec 2014 jsem pobirala rodicovsky prispevek 11500,-. Otec ditete je od 5/2014 OSVC. Manzele nejsme. Ma cenu vubec zadost podavat? Dekuji za odpoved,(Kamila z Prahy)
Foto
Do rozhodných příjmů pro stanovení nároku na porodné se rodičovský příspěvek nezapočítává. Z Vámi dodaných informací nelze zjistit, zda nárok na dávku vznikne. Doporučujeme proto podat žádost o porodné na kontaktním pracovišti ÚP v místě Vašeho trvalého bydliště.
Dobrý den, jsem vdaná, pátým rokem podnikám a platím si základní soc a zdrav. Prosím tedy 1) mám nárok na mateřskou? 2) pokud zažádám společně s manželem, mohu si zvolit délku vyplácení rodičovského příspěvku? Děkuji(Katyyy)
Foto
Dobrý den. V dotazu neuvádíte, zda si hradíte i dobrovolné nemocenské pojištění jako OSVČ. Uvádíte, že si platíte základní sociální a zdravotní pojištění. Z toho usuzujeme, že si nemocenské pojištění neplatíte. V takovém případě by Vám nárok na peněžitou pomoc v mateřství nevznikl. Pokud by Vašemu manželovi nárok na peněžitou pomoc v mateřství ke dni narození dítěte vznikl, mohli byste této skutečnosti využít pro volbu délky pobírání rodičovského příspěvku. Protože žádné konkrétní údaje o svém manželovi neuvádite, doporučujeme Vám, abyste se obrátili ve věci nároku na peněžitou pomoc v mateřství na nejbližší okresní správu sociálního zabezpečení a pokud se týká rodičovského příspěvku tak na příslušné kontaktní pracoviště úřadu práce, podle místa vašeho bydliště.
Dobrý den, jsem OSVČ, od konce srpna do poloviny září jsem byla na neschopence, od poloviny záři na mateřské dovolené, dcera se narodila 5. listopadu. Manžel je zaměstnanec, pobírá minimální mzdu, na ŽL si měsíčně přivydělá asi 4 000,- . Za poslední čtvrtletí před narozením dcery jsem byla téměř bez příjmu - za červenec cca 10 000, za srpen 4 000 a za září část nemocenské + část mateřské. Mám nárok na porodné? Případně oč si ještě můžu zažádat? Děkuji.(Radka D.)
Foto
Doporučujeme požádat si o dávku porodné na kontaktním pracovišti ÚP v místě Vašeho trvalého bydliště. Dále si můžete požádat o rodičovský příspěvek a přídavek na dítě.
mám nárok na porodné druhého dítěte když žiji u rodičů? (andrea)
Foto
Při posuzování nároku na dávku bude v okruhu společně posuzovaných osob kromě Vás a nově narozeného dítěte i otec dítěte a první narozené dítě. Při splnění zákonem daných podmínek nárok na dávku vznikne, i když bydlíte u rodičů.
Dobrý den. Žiji ve společné domácnosti s partnerem a čekáme první miminko v červenci. Jsme oba OSVČ. Já si platím nemocenské pojištění už několik let. V současné době je to 213 Kč měsíčně. Na co budu mít po porodu nárok? Děkuji(Jana D.)
Foto
Pokud Vám máte nárok na peněžitou pomoc v mateřství, nárok na rodičovský příspěvek vznikne po ukončení výplaty PPM. Bude-li Váš denní vyměřovací základ nižší než odpovídá zvolené výši rodičovského příspěvku, nárok na dávku vznikne ke dni porodu a úřad práce bude doplácet rozdíl mezi výší rodičovského příspěvku a výši peněžité pomoci v mateřství. Při splnění zákonem daných podmínek Vám vznikne ode dne porodu nárok i na porodné a přídavek na dítě.
Dobry den, pokud nastupuji na materskou a na ico provozuji vice cinnosti - jednu z domova pres internet a druhou fyzicky, je nutne ukoncit vsechny cinnosti nebo jen jednu? Muze mi prijem stale chodit na muj firemni ucet i presto, ze cinnost bude vykonavat pripadne nekdo jiny? Bohuzel mi ani na socialce nedokazali odpovedet. Dekuji za zpravu. Misa(Misa z Prahy)
Foto
Dobrý den paní Míšo. Pokud OSVČ pobírá peněžitou pomoc v mateřství z nemocenského pojištění OSVČ, nemůže po dobu vyplácení této dávky osobně vykonávat samostatnou výdělečnou činnost. V praxi tedy platí, že nevykonává-li OSVČ činnost osobně, ale zajišťjí ji například zaměstnanci nebo spolupracující osoba, výplata dávky náleží. Rozhodující je tedy osobní výkon činnnosti, nikoli peníze, které přicházejí na Váš firemní účet. Pokud nebudete osobně činnost vykonávat, nebudete oznamovat okresní správě sociálního zabezpečení ukončnení , případně přerušení činnosti a dávku budete nadále pobírat.
Narodilo se mi 3 dite jsem rozvedena ziju s pritelem ktery je zamestnan ma 25000 a byt v os.v. Dve deti mam s byvalim manzelem a naposled jsme spolu žili v r 2013 ma pozastavenou živnost a děti mame ve střidavé péči ja jsem dlouhodobě na pracovnim úřadu na co mam nárok děkuji(Jana Jana)
Foto
Pokud pečujete o nejmladší dítě v rodině, vznikne Vám nárok na rodičovský příspěvek. Na základě dohody s bývalým manželem, že souhlasí s tím, abyste pobírala dávky na děti ve střídavé péči, můžete požádat o přídavek na děti.
V breznu mi konci rodicovska dovolena, kterou jsem mela nastavenu na 2 roky. S ni skonci i rodicovske prispevky a jelikoz bych si rada nasla novou praci (nechci se vracet do puvodniho zamestnani), avsak aktualne nemam jine prijmy, rada bych se zeptala, o jake pripadne jine prispevky mohu zazadat a za jakych podminek. Dekuji.(Tereza P.)
Foto
Ze systému dávek státní sociální podpory můžete ještě požádat o přídavek na dítě a příspěvek na bydlení, které Vám budou přiznány po splnění zákonem daných podmínek.
Dobrý den.Žijí v USA- ale trvalý pobyt mám v ČR kde platím i popelnice.V červnu se mě narodí miminko.Mám nárok na porodne?rodičovský příspěvek? apd. Popřípadě co k tomu doložit.Děkuji (Jana 30)
Foto
Vzhledem k tomu, že nesplňujete podmínku bydliště v ČR, nárok na dávky státní sociální podpory Vám nevznikne.
Dobrý den ukončila jsem studium na střední škole a jsem těhotná mám za 8 týdnů rodit. Nikde jsem nepracovala jelikož s bříškem to ani nešlo mám nárok na porodné a nějaký příspěvek děkuji za odpověď.(Veronika G.)
Foto
Od narození dítěte vám při splěnění zákonem daných podmínek vznikne nárok na porodné, kde bude posuzován i příjem otce dítěte, rodičovský příspěvek a přídavek na dítě.
Dobry den, jmenuji se Alzbeta, je mi 20 let, a momentalne studuji dalkove. 1.dubna mam termin porodu a momentalne pobiram davky hmotne nouze a prispevek na bydleni. Mam trvaly pobyt v cr a v byte bydlim sama, o miminko se budu starat sama, otec nebude zapsat v rodnem listu. Na co mam tedy narok? Pred porodem? Po porodu? Dekuji za odoved. A(Alzbeta)
Foto
Ode dne narození dítěte máte nárok při splnění zákonem daných podmínek na porodné, rodičovský příspěvek a přídavek na dítě. Před porodem pouze na příspěvek na bydlení.
Dobrý den, snacha čeká druhé dítě v březnu 2015. Budou to ovšem dvojčata tedy druhé a třetí dítě. Příjem do 2,7 soc. minima by jim měl vyjít. Jaké bude tedy porodné na dvojčata ? Články na internetu se různí někde je uvedeno 23 tisíc někde 10 tisíc.Děkuji za odpověď.(Jana66)
Foto
Pokud již dcera jedno dítě má, narozená dvojčata budou posuzována jako druhé a třetí dítě. Při splnění podmínek jí bude poskytnuta dávka ve výši 10 000 Kč jako na druhé dítě.
Dobrý den, čekám třetí dítě a každou chvíli s emi narodí a jak je s porodným? Někde jsem četla, že na třetí dítě nemám nárok na porodné?(Dana12)
Foto
Porodné se poskytuje na první nebo druhé živě narozené dítě. Při narození třetího dítěte již nárok na dávku nevzniká.
dobry den, chtela jsem se zeptat, zda mam na neco narok...na uradu prace jsem byla naposledy v roce 2012, od te doby jsem v domacnosti, jelikost se snazime o miminko....dle soc.spravy nemohu pokud nejsem zivnostnik socialni pojisteni, platim si tedy pouze pro VZP pojistovnu....pokud porodim...zustanu uplne bez penez? nebo mohu o neco pozadat..(jana zavorkova)
Foto
Při splnění zákonem daných podmínek můžete požádat o porodné, rodičovský příspěvek, přídavek na dítě a případně o příspěvek na bydlení.
Dobrý den, v únoru čekáme miminko. Chci se zeptat, momentálně jsem na úřadu práce od srpna, paní na pobočce mi řekla ať příjdu až v dubnu odhlásit se z ÚP. Mám nárok na rodičovský příspěvek a kdy si ho mohu vyřídit, až se odhlásím nebo mohu dříve. A jak je to s porodným, máme šesti letou dceru, já jsem na ÚP a manžel byl v roce 2014 od dubna do 30. listopadu jako OSVČ, momentálně je od 1. 12. 2014 na ÚP, kdy si o porodné mohu zažádat. Děkuji za info.(Barča)
Foto
K žádosti o porodné se dokládá čistý příjem rodiny za čtvrtletí, které předchází čtvrtletí narození dítěte. Pokud vám vznikne nárok na peněžitou pomoc v mateřství, o rodičovský příspěvek můžete požádat až po ukončení výplaty této dávky, nejdříve dva měsíce předem. Pokud Vám nárok na peněžitou pomoc v mateřství nevznikne, nárok na rodičovský příspěvek vzniká ode dne narození dítěte. V tomto případě budete pobírat dávku ve výši 7600 Kč ode dne narození dítěte do devíti měsíců a po té ve výši 3800 Kč do 4 let věku dítěte. Jde-li manželovi stanovit ke dni narození dítěte denní vyměřovací základ, můžete volit výši rodičovského příspěvku na jeho základě.
Dobrý den, chci se zeptat, termín porodu mám v červnu 2015 a od ledna 2015 jsem na nemocenské. Bude se mi mateřská dovolená počítat z platu nebo z příjmů před MD, tedy z nemocenské? Děkuji(Simona Kol.)
Foto
Dobrý den paní Simono, peněžitá pomoc v mateřství (hovorově označovaná mateřská) se Vám bude počítat z platu. Základem pro výpočet peněžité pomoci v mateřství je denní vyměřovací základ, tj. zjednodušeně řečeno průměrný denní příjem za rozhodné období, tj. zpravidla 12 kalendářních měsíců před nástupem na peněžitou pomoc v mateřství. Dny nemoci se při výpočtu vylučují. Denní vyměřovací základ se dále redukuje a denní výše dávky se stanoví procentní sazbou z tohoto redukovaného základu.Pro posouzení nároku a upřesnění konkrétního způsobu výpočtu Vám doporučujeme, abyste se obrátila na nejbližší okresní správu sociálního zabezpečení.
Dostanu porodne na 2.dite?Platim si soc.pojisteni i zdravotni v CZ,manzel je cizinec vydelava v. Eurech(samozrejme vice nez je bezne v ceske Rep.)dekuji Radka(Radka)
Foto
Nárok na porodné má žena, která porodila své první nebo druhé živé dítě, nepřevyšuje-li rozhodný příjem v rodině součin částky životního minima rodiny a koeficientu 2,7.
Dobrý den, zajímalo by mě, od kdy se měnila měsíční částka rodičovského příspěvku, který mám na 3 roky. RP pobirám od března 2013. Dekuji(Michaela)
Foto
Volbu výše rodičovského příspěvku lze měnit, nejdříve však po uplynutí tří kalendářních měsíců po sobě jdoucích, po které byl rodičovský příspěvek vyplácen. V případě volby na tři roky ke změně výše dávky nedochází, pokud nepožádáte o změnu.