Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

U Japonska bylo silné zemětřesení: Kvůli tsunami byla evakuace

V Japonsku hrozila tsunami. Ilustrační foto
V Japonsku hrozila tsunami. Ilustrační foto  (Autor: Reuters)
17. února 2015
06:34

Východně od pobřeží hlavního japonského ostrova Honšú bylo zaznamenáno zemětřesení o síle 6,9 stupně. Úřady v kvůli očekávané asi metrové tsunami na pobřeží prefektury Iwate vyhlásily evakuaci, napsala v noci na dnešek agentura Reuters. Japonská televize NHK později informovala o několika asi deseticentimetrových přílivových vlnách. Prozatím nejsou žádné informace o zraněných či škodách.

Podle amerického seizmologického ústavu USGS se epicentrum zemětřesení nacházelo v oceánu asi 220 kilometrů východně od pobřežního města Mijako na ostrově Honšú. Zaznamenáno bylo v hloubce 10 kilometrů. Otřesy mohly být cítit i v takřka 700 kilometrů vzdáleném Tokiu.

Zemětřesení se událo krátce po 8:00 tokijského času (krátce po půlnoci SEČ). Zhruba po 45 minutách byla zaznamenána série malých tsunami. Japonský meteorologický úřad původně očekával, že vlny by mohly mít až metrovou výšku, proto bylo vydáno varování, aby se obyvatelé vzdálili od pobřeží. Evakuována byla asi tisícovka lidí.

Japonsko má stále v živé paměti, jak si silné zemětřesení doprovázené masivním vzedmutím moře v březnu 2011 u severovýchodního pobřeží Japonska vyžádalo téměř 19.000 mrtvých a vážně poškodilo jadernou elektrárnu Fukušima. Právě v oblasti severovýchodu platilo varování před tsunami i dnes.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi