Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Unikátní operace: Jiřímu transplantovali zároveň plíce i srdce!

Autor: Etienne Bláha, zrk - 
17. prosince 2014
19:49

Unikátní a první transplantace plic a srdce dohromady v režii pražských nemocnic Motol a IKEM dala Jiřímu (34) naději na nový život! Kvůli cystické fibróze nemohl ujít ani 100 metrů.

Genetická nemoc, která způsobí neustálé silné zahlenění plic, dávala Jiřímu takřka nulové šance na přežití. Navíc se u něho projevilo těžké onemocnění srdce. „Museli jsme mu proto 29. listopadu transplantovat blok srdce a plic. Vyjmutí orgánů z dárce i příprava příjemce probíhaly současně v IKEM,“ vysvětlil přednosta kardiocentra Jan Pirk. Pacienta pak převezli kvůli kritickému prvnímu měsíci po výkonu do Motola.

Složitá operace, kterých se udělá ve světě 70 ročně, je pro Jiřího novou nadějí. „Těším se hlavně na život! Mám plán, že budu dělat něco spojeného s televizí,“ řekl unavený, ale viditelně šťastný Jiří. Kvůli dřívějším problémům se prakticky učí novému rytmu dýchání. S mluvením má menší problémy, ale lékařům je za novou šanci vděčný!

Transplantace srdce a plic v Česku proběhla sice už 22. listopadu 2007, tehdy ale nebyla kompletně česká. Zákrok vedli doktoři z vídeňské univerzity, kteří předávali zkušenosti českým lékařům v IKEM. Lea Mečířová (56) z Jilemnice se tak zbavila vrozeného poškození srdce a plic, po zákroku si se svými doktory i zaběhala.

xxxx678 ( 17. prosince 2014 20:11 )

Machři páni doktoři doc.Robert Lischke z Motola(na fotce)

Zobrazit celou diskusi