Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Eva Jandová, vdova po zavražděném podnikateli: Pane prezidente dejte Kajínkovi milost! On mého manžela nezastřelil!

Autor: Bohumil Křeček - 
24. srpna 2014
05:03

Je to naprosto mimořádná situace, která nemá v Česku obdoby. Ještě nikdy se nestalo, aby příbuzný oběti žádal o milost pro odsouzeného dvojnásobného vraha. Eva Jandová o to ale tento týden prezidenta Miloše Zemana (69) poprosila. Je přesvědčená, že Jiří Kajínek (53) jejího manžela nezastřelil.

„Ve vězení sedí nevinný člověk,“ říká rozhodně Eva Jandová, vdova po podnikateli Štefanu Jandovi (†26), který přišel o život 30. května 1993 na okraji Plzně společně se členem své ochranky Juliánem Pokošem (†25).

Jak může vědět, že nestřílel Kajínek?

„Nemám v ruce žádný jasný důkaz, ale těch sporných momentů je prostě v celém případu příliš. Myslím si, že v tom jsou namočení policisté,“ vysvětluje, proč se rozhodla požádat prezidenta Miloše Zemana o milost pro muže, který jí měl zastřelit manžela.

Hlavu státu tak čeká velmi komplikované rozhodování – udílení milostí dlouhodobě odmítá, na druhou stranu nad případem Jiřího Kajínka se už nejednou pozastavil a přimlouval se za obnovu procesu.

A právě to je další z cílů Evy Jandové.

„I když k činu došlo před 21 lety, chtěla bych případ znovu otevřít, abychom se dozvěděli úplně všechno. Chci se dopídit pravdy, ať to stojí, co to stojí,“ doufá vdova po zastřeleném podnikateli.

Co se tehdy stalo

Je neděle 30. května 1993, když v domě podnikatele Jandy zvoní telefon. Opět volá muž vystupující jako Lebeda a dožaduje se neodkladné schůzky.

Eva Jandová to manželovi rozmlouvá, těší se na večerní výlet do Mariánských Lázní, jenže její muž ji uklidňuje: „Neboj, za chvíli jsem zpátky.“ Dá ženě pusu a společně s dvěma členy své v ten čas neozbrojené ochranky – a diktafonem, na který si chce celé setkání nahrát – odjíždí do plzeňské části Bory.

Chce zjistit, kdo tajemný muž Lebeda je, proč ho tak nahání a kdo za ním stojí.

Jenže když přijede trojice mladých mužů na určené místo, dostává se pod palbu. Štefan Janda i Julián Pokoš umírají, druhý člen ochranky Vojtěch přežije a později jako pachatele označí Jiřího Kajínka.

Jeho svědectví ale bylo zpochybňováno, především kvůli tomu, že jakmile ukázal na Kajínka, policie se o něj jako mávnutím kouzelného proutku přestala zajímat, byť na něj měla spadeno.

pouták pouták | archiv Evy Jandové

.abcd.abcd. ( 24. srpna 2014 16:51 )

Zabyl, taky dobrý, tý woe, vy jedete, čeština skřípe zubama.

.abcd.abcd. ( 24. srpna 2014 16:51 )

Kripl to je, halvně, když tapetuje.

playoff ( 24. srpna 2014 12:50 )

Držím ti palec Jiříku...věřím,že jsi nevinný..nevím proč-ale na rozdíl od Kramného,Kájínkovi věřím-...intuice...

buban ( 24. srpna 2014 12:38 )

Mám velmi silný pocit, že žádá hlavně o pozornost k nějakému spisku, který snad vytvořila-a nazývá jej knihou. Dopis pro prezidenta je jen pro zvýšení zájmu o její "veledílo".

.abcd.abcd. ( 24. srpna 2014 11:47 )

Prej tam jsou neprůstřelná okna a nedaj se otevřít, maj tam klimatizaci. Tak to bude těžký, to by se musela nechat probourat zeď.

Zobrazit celou diskusi