Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Klaus se hádal se spoluhráčem z basketu: Putin je v tom nevinně, za Ukrajinu mohou soudruzi ze Západu!

Kdo může za nepokoje na Ukrajině? Václav Klaus se zastal Vladimira Putina
Kdo může za nepokoje na Ukrajině? Václav Klaus se zastal Vladimira Putina  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao - 
14. dubna 2014
15:38

Za rozvracení Ukrajiny mohou Západní Evropa a USA. Václav Klaus, který je známý svým proruským postojem ve sporu o Ukrajinu, při besedě s univerzitními studenty neváhal označit hlavního viníka současného dramatického dění na Ukrajině. A pohádal se při tom se svým někdejším spoluhráčem z basketbalu.

Na Václava Klause čekal minulý týden při jeho návštěvě na Vysoké škole finanční a správní kromě studentů také jeho někdejší spoluhráč z basketbalu, inženýr Pavel Babka. Klaus přišel hovořit o tom, zda "je důvod slavit našich 10 let v EU", což byl název jeho přednášky. Při dotazu z publika se Klause zeptal Babka na jeho názory ohledně Ukrajiny. A rázem z toho byla zajímavá scénka.

Babka: "Václave, já přímo dotaz hned na tebe."

Klaus: "To je kdo?" (Následoval smích studentů.)

Babka: "Pavel Babka, jo."

Klaus: "Jistě, hmm."

Babka: "Já delší dobu sleduji tvůj euroskepticismus, takže nevidím dnes nic nového. A trochu mě to zklamalo. Musím říct, že jsem očekával na základě změn geopolitické situace, že přece jenom trochu upravíš svůj pohled na svět."

Babka pokračoval: "Já musím říct, že se tetelím radostí, že jsem v Evropské unii, protože se na druhé straně tetelím hrůzou, až ruská menšina v Karlových Varech, ona je to možná už dneska většina, požádá o ochranu Vladimira Vladimiroviče... My jsme malá zemička, která nemůže existovat v tomto rabijáckém a agresivním světě sama..." Říkal Babka při vědomí, že být v EU má své výhody i nevýhody. A Klause vyzval ke komentáři.

Klaus: "Takže děkuji pěkně, pro další účastníky musím říci, že s Pavlem Babkou jsme hráli prvoligový basketbal a on byl lepší. Ale zejména, de facto, on mě na jednom postu levého křídla v ligovém Slavoji Vyšehrad jako de facto více než o dekádu mladší vystřídal."

Poté se již Klaus pustil do svého hodnocení dění na Ukrajině. "Já s tím, Pavle, co říkáš, totálně absolutně nesouhlasím. Nekonečně absolutně, zásadně. Změna geopolitické situace, ano, nastala. V tvých očích tu změnu geopolitické situace provedlo Rusko a Putin. Zásadně dětinskej a nesmyslnej názor," pokračoval Klaus v tykání a zaútočil na svého někdejšího spoluhráče.

Klaus: Nešťastný Putin a nebohá Ukrajina

Podle Klause je v tom Putin nevinně. "Tu změnu situace vyvolal evropský Západ a Spojené státy, které chtěly nesmyslným způsobem konfrontaci s Ruskem a které použily Ukrajinu jako nebohý, nebohý, smutný, nešťastný nástroj, jak toho docílit," myslí si Klaus. "Rozeštvání Ukrajiny, rozehrání této ukrajinské karty v žádném případě nezpůsobil Putin, to způsobili naši soudruzi v západní Evropě a ve Spojených státech," dodal Klaus.

Ukrajinu označil Klaus za oběť. Ale i za spoluviníka, protože prý po politické a ekonomické stránce nezvládla přechod od komunismu. "Není důvod, abychom nějak velebili Rusko či Putina, ale já si myslím, že v tomhletom, v tomhletom konkrétním je Rusko a Putin nevinně. Já jsem stoprocentně přesvědčen, že je Putin nešťastnej z toho, do čeho byl zavlečenej," pronesl Klaus a přidal další slova na Putinovu obhajobu: "On by byl šťastnej, kdy by po veleúspěchu olympiády v Soči měl klid a mír a on byl navlečen do téhle situace, která je neštěstí pro Rusko, neštěstí pro Putina a samozřejmě hlavní oběti je Ukrajina, lidi kteří žijou na Ukrajině. Západní Evropa a Amerika hrají s Ukrajinou své hrátky." Český exprezident to vše pronesl v době, kdy si do Putina naopak často rýpe Klausův nástupce Miloš Zeman. Vladimire Vladimiroviči, vidíš to?  

oldedek ( 11. února 2022 10:54 )

Vidíte jakého prezidenta, škemrajícího před revolucí v roce 1989 o přijetí do strany geniálního Jakeše, jsme měli ..
Jeho paní Liliána nám pak ještě po jeho nástupu na Hrad pomohla hlídat banky aby se nedostaly do stavu bankrotů a jejich malý Vašík v tom jejich maglajzu vyrůstal do stavu politické mysli na působení a panování na našem Hradu ...
No prostě ta jejich rodina nám tady v Česku a Slovensku moc a moc pomohla ..!

suov ( 19. dubna 2014 19:43 )

suov ( 19. dubna 2014 19:42 )

lepabrena ale jinak doma všichni zdraví, doufám, jen tobě to haraší,,,,

suov ( 19. dubna 2014 19:40 )

ty zdechneš za chvílí,,,,

suov ( 19. dubna 2014 19:39 )

santixkauz je antikrist,,,,

Zobrazit celou diskusi