Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Putin posiluje cenzuru: Žádné vulgarity a chválit zásluhy SSSR a Stalina!

Nehaňte Stalina a zásluhy SSSR: Prezident Putin podepsal "náhubkový zákon" pro ruské novináře a historiky
Nehaňte Stalina a zásluhy SSSR: Prezident Putin podepsal "náhubkový zákon" pro ruské novináře a historiky  (Autor: EPA/Blesk)
Autor: ČTK, simao - 
6. května 2014
08:09

Prezident Vladimir Putin podepsal včera dva zákony, které omezují ruské novináře. Vězením trestá popírání role při porážce nacistického wehrmachtu ve 2. světové, ale tím i urážky někdejšího vůdce Stalina. Zabránit chce však Putin také šíření vulgarit v médiích - v televizi, novinách, ale i v divadlech a v literárních dílech. Do ohrožení se před časem dostal již i kreslený seriál pro děti Jen počkej, zajíci!

Putinovy zákony přichází v době, kdy se svět chystá zavzpomínat na konec druhé světové války. U ruské veřejnosti však zákonl přikazující chválit úspěchu SSSR, nevyvolává pocit důrazu na národní hrdost, spíš obavy z posílení cenzury a omezení svobody slova. Ale také z kriminalizace ruské historické vědy a neoficiálních názorů na průběh válečných událostí...

Sláva Sovětskému svazu?

Za odmítání faktů prokázaných poválečným tribunálem v Norimberku a za šíření vědomě lživých informací o válečných dějinách SSSR může být uložen trest až 5 let vězení a pokuta do půl milionu rublů (téměř 280 tisíc korun). Podle renomovaného ruského komentátora Vladimira Poznera má nový zákon "zavřít ústa novinářům, historikům a spisovatelům" a prakticky znemožnit kritiku bolševického diktátora Stalina, který v SSSR za války vládl...

Zákon však netrestá jen vyjádření o historii. Ale také šíření "neuctivých informací" o válečných výročích a akcích s nimi spojených. Podle kritiků tak bude napříště možné trestně stíhat kohokoli, kdo třeba dá veřejně najevo nelibost nad průběhem vojenské přehlídky, jaká se k výročí konce války odehrála na Rudém náměstí v Moskvě.

Žádné vulgarismy!

Putin však připojil podpis i pod dalším zákonu. A jde opět o kontroverzní nařízení - zákaz šíření vulgárních výrazů v literárních a výtvarných dílech, sdělovacích prostředcích a divadelních a zábavních podnicích. Zákon totiž vyvolává obavy v ruských uměleckých kruzích - bude mít negativní dopad na filmovou a televizní tvorbu? 

Při šíření vulgarit hrozí nejen vysoké pokuty, ale i zákazy činnosti. Seznam zakázaných vulgarit prý dal dohromady nezávislý panel odborníků, na dodržení zákona bude dohlížet cenzurní úřad Roskomnadzor.

Tento další Putinův zákon doplňuje některé dřívější sporné právní normy, zejména zákon ze září 2012. Ten má chránit nezletilce před informacemi, jež mohou ohrozit jejich zdravý vývoj.

Jeho obětí se mimo jiné podle ruských odborných časopisů staly některé dětské kreslené filmy, které se rázem ocitly v kategorii nepřístupných. Stigma zakázané podívané se dostalo i některým dílům kresleného filmu "Jen počkej, zajíci" ruského režiséra Sokolského. Zajíc si totiž v některých dílech nespisovně uleví a jeho věčný soupeř vlk kouří či dokonce pije pivo...

itartas ( 17. června 2014 08:55 )

Takové účelové a úmyslné zkreslování všeho co Putin udělá je směšné. Já osobně se břicho popadám, když čtu jak krmí lidi kravinami typu, že Putin je Hitler nebo Stalin. to může sežrat jenom vůl jak vidle. Putin není ani Brežněv, Putin je třída a zatím si vytřel se všemi štěkajícími psy svoji malinkatou prdýlku.

marais ( 9. května 2014 15:05 )

..a ještě jsi zapomněl... SÝRIE

olkl ( 7. května 2014 08:51 )

A tím se chlubíš ty pytlíku bolševickej? Že lezete do všech států a kradete území? A říkáte tomu "bratrská" pomoc..? A ještě vám není ani hanba? Maďarsko, ČSSR, Gruzie, Moldavie (Podněstří), Krym, Ukrajina...!!! Jste zlodějská pakáž!

olkl ( 7. května 2014 08:45 )

Myslím že práskač můžeš být tak maximálně ty... bolševická socko!

olkl ( 7. května 2014 08:40 )

Už toho ruskýho demagoga, co tu plácá rusko-polsko-ukrajinsky odstřihněte...Tyto kraviny si piš a pouštěj do ruských medií...tam vám pár idiotů bude věřit...

Zobrazit celou diskusi